Conflicte a l'Iraq

Els kurds iraquians ofereixen al Govern "congelar" el referèndum

L'objectiu de la proposta és "actuar amb responsabilitat per evitar més violència"

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

El Govern del Kurdistan iraquià ha ofert"congelar" els resultats del referèndum d'independència de l'Iraq, celebrat fa un mes, amb l'objectiu de resoldre el conflicte que manté amb l'Executiu iraquià. En un comunicat publicat de matinada, el Govern regional ha proposat també decretar un alto el foc i aturar les operacions militars en aquesta regió del nord de l'Iraq.

L'objectiu és iniciar un "diàleg obert" entre les autoritats kurdes i el Govern iraquià "en base a la Constitució". Amb aquestes mesures, segons el Govern kurd, es pretén "actuar amb responsabilitat per prevenir més violència i enfrontaments entre les forces iraquianes i els peixmergues", com es coneix els integrants de l'Exèrcit kurd.

Els enfrontaments, que van començar el 16 d'octubre, "han causat danys als dos bàndols i poden conduir a un continu bany de sang, infligint dolor i malestar social entre els diferents components de la societat iraquiana", segons el Govern kurd.

Resposta militar

Les operacions militars van ser llançades per Bagdad com a represàlia a la celebració, el passat 25 de setembre, del referèndum d'independència, rebutjat pel Govern iraquià, que ha demanat la seva anul·lació per iniciar un diàleg amb les autoritats kurdes.

Dimarts, les forces kurdes peixmergues i l'Exèrcit iraquià es van disparar diversos obusos de morter a prop de la frontera amb Síria en el marc de l'augment de tensió arran de la campanya militar llançada per Bagdad per recuperar el control de les regions disputades que estaven en mans dels kurds.

Notícies relacionades

En opinió del Govern kurd, els enfrontaments "no portaran enlloc a la victòria i conduiran el país al desordre i el caos", s'afegeix en el comunicat.

La proposta kurda arriba hores abans que el primer ministre iraquià, Haidar al-Abadi, iniciï avui un viatge a Turquia i l'Iran, països veïns amb importants minories kurdes i contraris rotundament al referèndum independentista al Kurdistan iraquià. El referèndum va tenir una participació del 72% i gairebé un 92% dels vots van ser favorables a la secessió, segons dades del Govern kurd, que havia afirmat que no declararia la independència abans de negociar els termes amb les autoritats de Bagdad.

Temes:

Iraq