"Hi ha elements per a un 'impeachment' a Trump"

El periodista analitza la gestió i la personalitat del controvertit president dels EUA en el seu llibre 'Jo, Trump'

monmartinez36038355 opini n 25 10 2016  ramon rovira para el bitllete de opini n171012133409

monmartinez36038355 opini n 25 10 2016 ramon rovira para el bitllete de opini n171012133409

2
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Es reconeix enamorat dels EUA. Per això Ramon Rovira, periodista de 58 anys nascut a Sils (Girona), corresponsal de TV-3 als EUA entre el 1996 i el 2001 –segon mandat de Clinton i primer de Bush– estaria encantat d’explicar la gestió de Trump, per controvertida que sigui. No perd detall del que passa a l’altra banda de l’Atlàntic. El seu llibre 'Jo, Trump' n’és la mostra.

–Ni vostè mateix es pensava que Trump pogués guanyar les eleccions. ¿Quins elements expliquen que aconseguís imposar-se?

–Hi ha una combinació de coses. Trump era una persona coneguda des de la comunicació i la projecció pública. Tot i ser algú de relativa edat, coneix molt bé com utilitzar les xarxes socials i els mitjans. Segon, s’ha de tenir en compte com a factor que promet als americans una cosa que volien sentir que és «Torna Amèrica, 'America First'». Quan diu, després de passar 10 anys de dura crisi econòmica, que si hi ha un lloc de feina serà per a tu i no per a un immigrant, és un missatge que atrau. Sobretot les classes mitjanes, baixes, una part molt important dels seus votants. I un factor fonamental. Hillary, malgrat que era la millor candidata, va ser la més ben preparada per al pitjor moment. La gent estava cansada de l’'establishment' i la van castigar. 

–Tampoc es pot passar per alt el Russiagate i la postveritat. 

–Hem parlat de l’ús que fa Trump dels mitjans digitals, sense immutar-se si el que diu és veritat o no. Hem encunyat el concepte de postveritat quan sempre n’havíem dit mentida. Un eufemisme. Més important que aquest factor és el concepte de 'Russiagate'. Cal veure el que hi ha al darrere. El que queda clar és que amb participació o no del Kremlin, hi va haver 'hackers' que van interferir des de Rússia. Si el fiscal arribés a determinar un vincle entre el 'Russiagate' i la campanya electoral podria complicar-li molt la vida.

–¿És possible un 'impeachment'?  

–Crec que Trump té molts fronts oberts. L’'impeachment' és molt difícil, hi ha dos precedents que no es van acabar de consumar. Però en el cas de Trump, ho té més complicat, el conflicte d’interessos per la seva activitat empresarial, la campanya electoral, la gestió actual... Si hagués d’apostar, diria que hi ha elements per a un 'impeachment' a Trump. 

–¿Com acabarà l’escalada d’agressivitat entre els EUA i Corea del Nord? ¿Es complicarà encara més?

–No passarà gran cosa. Tots dos saben perfectament que una guerra nuclear suposaria una massacre de grans dimensions a Corea del Sud.  I la Xina tampoc ho permetria. 

–¿Trump ha fet alguna cosa bé?

–Em costa de trobar. Si aconsegueix tirar endavant la baixada d’impostos, segurament aconseguirà una reactivació econòmica. Des del punt de vista empresarial i de dinamització econòmica dels EUA segurament seria una cosa positiva. Però els números no surten. No queda gaire clar com ho podria fer. 

Notícies relacionades

–¿Perdran els republicans el control de les Cambres en les eleccions del 'midterm'?

–És probable. Ara els republicans estan patint molt i la gent comença a distanciar-se d’un president tan histriònic.