Multitudinària acollida al Papa a Bogotà

El Pontífex expressa un decidit suport al procés de pau

La qüestió veneçolana estarà present en el viatge pontifici

zentauroepp39984339 this handout picture released by the colombian presidency sh170907102132

zentauroepp39984339 this handout picture released by the colombian presidency sh170907102132 / CESAR CARRION

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El papa Francesc va tenir una entrada triomfal a Bogotà, la primera escala d'una visita a Colòmbia que excedeix els objectius estrictament pastorals. L'argentí Jorge Bergoglio hi va arribar per sumar la seva veu a favor del complex procés de pau que suscita al país tantes adhesions com rebutjos interessats. Pel Pontífex, l'acord entre el Govern del president Juan Manuel Santos i l'exguerrilla de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC), que actualment s'han convertit en un partit polític, no és un assumpte lateral de la seva tasca pontifícia. El Papa va recolzar el diàleg entre l'Estat i la insurgència des que es van conèixer les primeres aproximacions. D'alguna manera, el final del llarg conflicte armat, de més de mig segle, és, també, un triomf personal del seu intens papat.

Bergoglio va recórrer l'avinguda 26 a bord del papamòbil. Una multitud el va saludar en el seu camí a la Nunciatura. “No es deixin robar l'alegria. No es deixin robar l'esperança. Moltes gràcies per l'esforç que han fet, segueixin endavant, no es deixin vèncer”, va ser el primer que va dir, i gairebé tothom va entendre de què estava parlant. Santos i la primera dama, Maria Clemencia Rodríguez, el van rebre a l'aeroport. Amb prou feines va baixar de l'avió, el Pontífex va advertir que, al costat del president hi havia un nen de 13 anys. Era Emmanuel Rojas. Havia nascut a la selva, on la seva mare, Clara Rojas, estava segrestada per la insurgència. Ara és un adolescent. A la pista va esperar el papa amb un colom blanc. Segons el fill de l'actual legisladora, l'au “simbolitzava l'alliberament que hem de tenir tots els colombians. Ens sentim beneïts d'haver tingut aquesta oportunitat”.

Santos és conscient de tot el que significa la presència de Bergoglio a una Colòmbia on s'obren oportunitats d'aprofundir la pacificació. Poques hores abans que arribés la principal autoritat vaticana, es va anunciar el cessament del foc consensuat amb l'ELN, l'última de les guerrilles en activitat. També es va conèixer la decisió del Clan del Golfo, el principal càrtel narco, d'entregar-se a les autoritats i sotmetre's a la justícia. Al mateix temps, la dreta més dura, liderada per l'expresident Álvaro Uribe, no deixa de torpedinar els acords amb les FARC i amenaça amb convertir-los en lletra morta si el seu partit, Centre Democràtic, es fa del poder el 2018. En aquest context, el suport de Francesc als esforços que es realitzen per tancar anys de ferides profundes, és considerat vital pel Govern. El Papa, va dir Santos, “ve a empènyer-nos a fer el primer pas al que ell mateix diu que és el pas de la reconciliació després de tants anys de guerra”. Enmig dels primers gestos del visitant a Bogotà, l'amfitrió no va tenir dubtes de la importància de les seves intervencions. 

Les posicions de l'uribisme

Notícies relacionades

L'uribisme no va trigar a sortir al pas i formular la seva pròpia interpretació de les posicions del papa. “La reconciliació cristiana no és la reconciliació de l'Havana”, va dir el fiscal General, Alejandro Ordoñez, conegut pel seu vehement rebuig als acords a què van arribar les ex-FARC i el Govern a Cuba després de quatre anys de temptatives. “És cert que el papa ve a promulgar un missatge de reconciliació, però Santos intenta manipular i barrejar el missatge amb els acords que va firmar amb la guerrilla”, va advertir. El mateix Uribe va donar a conèixer la seva carta al pontífex en què assegura que l'entesa amb l'exinsurgència és un mal senyal per a l'economia i, a més, va afirmar, no resol els problemes de Colòmbia. 

La situació veneçolana promet ser un tema rellevant. Almenys això va deixar entreveure el mateix pontífex quan, al sobrevolar aquest país, camí a Bogotà, va fer saber les seves primeres impressions. “Ja que la meva visita apostòlica a Colòmbia em porta sobre Veneçuela, envio salutacions a sa excel·lència i a tot el poble de Veneçuela, resant perquè a tota la nació es promoguin camins de solidaritat, justícia i concòrdia, fervorosament invoco davant vostès benediccions divines de pau”. Mentre creuava l'espai aeri, Bergoglio va demanar “una oració” a chavistes i opositors “perquè hi pugui haver diàleg i que el país tingui una bona estabilitat”. Al seu torn, el papa rebrà integrants de la Conferència Episcopal Veneçolana (CEV), portaveus de posicions molt crítiques amb Nicolás Maduro, que no ha deixat, d'altra banda, de fustigar els bisbes per la seva inclinació “pels rics”.