TENSIÓ A VENEÇUELA

Leopoldo López torna a l'arrest domiciliari

L'opositor veneçolà torna a casa després de passar quatre nits a la presó de Ramo Verde

Leopoldo López torna a l'arrest domiciliari

CHRISTIAN VERON (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

El líder opositor veneçolà Leopoldo López ha tornat avui a l'arrest domiciliari, dies després d'haver sigut tret intempestivament de la seva residència per suposat risc de fuga i d'haver estat menys d'una setmana en un penal militar.

"Acaben de traslladar Leopoldo a casa. ¡Seguim amb més convicció i fermesa per aconseguir la pau i la llibertat de Veneçuela!", ha escrit a la xarxa social Twitter Lilian Tintori, la dona del fundador del partit polític Voluntat Popular.

Encara que cap autoritat veneçolana ha emès informació al respecte, arran del tuit divulgat per Tintori una desena de patrulles de la policia d'intel·ligència veneçolana i diversos funcionaris encaputxats han començat a arribar a les portes del seu domicili, a l'est de Caracas.

La mesura de "casa per presó"

López va ser tret de la seva residència pel Servei Bolivarià d'Intel·ligència (Sebin) el dimarts 1 d'agost a la matinada, d'acord amb imatges de les càmeres de seguretat de la vivenda.

El mateix dia va ser suspesa la mesura d'arrest domiciliari a l'alcalde metropolità de Caracas, el també opositor Antonio Ledezma, perquè, segons informacions dels cossos d'intel·ligència, tots dos havien planejat fugar-se.

Leopoldo López, que compleix una condemna per promoure una protesta antigovernamental que va degenerar en actes violents, havia rebut la mesura de "casa per presó" (arrest domiciliari) fa menys d'un mes, després d'haver estat més de tres anys reclòs a la presó militar de Ramo Verde, en un aïllament parcial.

El benefici penitenciari atorgat al polític opositor, i que li ha sigut restituït avui sense avís previ, ha sigut aconseguit gràcies a la mediació de l'expresident del Govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, entre el Govern veneçolà i l'oposició.

Primera sessió de la nova Assemblea Nacional Constituent

La restitució de la mesura ha tingut lloc la mateixa jornada en què la nova Assemblea Nacional Constituent, amb poders supraconstitucionals, ha celebrat la seva primera sessió i ha pres dures mesures per reformar l'Estat.

Notícies relacionades

Justament demà diumenge quedarà instaurada la Comissió de la Veritat d'aquesta Assemblea per investigar els fets de violència que van tenir lloc a Veneçuela arran de les protestes antigovernamentals, moltes d'elles promogudes pel partit de López.

Aquest divendres també va ser tornat al règim de "casa per presó" l'alcalde Ledezma, segons un tribunal de Caracas, després d'una "avaluació mèdica ordenada per l'òrgan jurisdiccional competent".