CRISI AL PAÍS CARIBENY

La denúncia de "frau" tensa encara més la situació a Veneçuela

L'empresa que es va encarregar del recompte dels vots en l'elecció del diumenge afirma que s'han "manipulat" les dades de participació i que en realitat van anar a votar un milió menys de persones respecte a la xifra oficial

zentauroepp39528358 anti government lawmakers shout  fraud   during a session of170802200417

zentauroepp39528358 anti government lawmakers shout fraud during a session of170802200417 / Ariana Cubillos

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Caracas

La denúncia per part de la companyia que es va encarregar del recompte de vots que es va manipular la xifra de participació en les eleccions a l’Assemblea Nacional Constituent (ANC) ha tensat encara més la situació que viu Veneçuela. L’oposició, que va boicotejar la consulta celebrada diumenge passat, ha convocat per avui manifestacions a tot el país contra la formació de la nova Assemblea, els 545 membres de la qual s’instal·laran també avui al Palau Federal Legislatiu, que actualment és la seu del Parlament. El chavisme ha fet tam-

bé una crida als seus seguidors perquè es concentrin al davant del Parlament.

    

La companyia britànica Smartmatic, encarregada del recompte dels vots, va informar en roda de premsa que  «sense cap mena de dubte, en les passades eleccions a l’Assemblea Nacional Constituent, hi va haver manipulació de la dada de participació». El representant de l’empresa, el conseller delegat Antonio Múgica, va dir des de Londres, seu de l’empresa, que «la diferència entre la quantitat anunciada i la que dona el sistema és d’almenys un milió d’electors».

REBUIG DE LA MUD

Les xifres oficials facilitades per les autoritats veneçolanes poques hores després de tancar les urnes va ser de 8,1 milions de votants, xifra que representa el 41,43% del cens electoral, una xifra que des del primer moment va rebutjar categòricament l’opositora Mesa de la Unitat Democràtica (MUD).

  

 L’agència Reuters, pel seu costat, afirma que, segons dades que assegura que va obtenir extraoficialment del Consell Nacional Electoral (CNE), «només 3,7 milions de persones havien votat diumenge a les 17.30 de la tarda». «Encara que és possible una empenta en la participació al final del dia –en el passat el Partit Socialista Unit de Veneçuela (en el poder) ho va intentar–, obtenir el doble de la votació en l’última hora i mitja seria un fet sense precedents», va dir Jennifer McCoy, una experta en l’àrea que va encapçalar en el passat diverses missions d’observació electoral a Veneçuela per al Centre Carter d’Atlanta. El dia de la votació, el CNE va fixar a les 19 hores el tancament dels col·legis electorals, encara que alguns centres van estar oberts durant més temps.

DELICTE

«No només hi ha hagut un frau: és un delicte que comença pel mateix cap del poder electoral», va dir el president del Parlament veneçolà, Julio Borges, al conèixer la denúncia de Smartmatic. El màxim representant de la Cambra de diputats, que està dominada per l’oposició, va anunciar que sol·licitarà a la fiscalia veneçolana una investigació  que aclareixi el recompte de vots.

  

 Luis Emilio Rondón, únic dels cinc membres del Poder Electoral veneçolà crític amb el Govern, va dir, per la seva banda, que l’organisme  «està obligat» a aclarir l’afirmació de Smartmatic i va demanar «que siguin publicades amb la màxima brevetat les actes d’escrutini de cada taula utilitzada diumenge». Rondón va deixar clar que dubta de la «veracitat» de les xifres oficials, ja que, va dir,  «no va comptar amb tots els controls». El chavisme dissident, encapçalat per l’actual fiscal general, Luisa Ortega Díaz, també rebutja els resultats de la consulta de diumenge.

    

Notícies relacionades

Davant la imminència de la presa de possessió avui mateix a la seu del Legislatiu d’uns constituents als quals el Parlament no reconeix, la Cambra segueix en sessió i en aler-

ta davant un possible desallotjament o nous assalts de grups civils seguidors del Govern que ja van atacar aquestes instal·lacions en el passat.