Una normativa restrictiva

Itàlia vol imposar a les oenagés que cooperin amb la policia i justifiquin les seves fonts de finançament

zentauroepp36817872 9 1 2017 proactiva open arms rescata  inmigrantes refugiados170203184620

zentauroepp36817872 9 1 2017 proactiva open arms rescata inmigrantes refugiados170203184620

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

El Govern d' Itàlia ha decidit imposar una sèrie de condicions a les oenagés que operen al Mediterrani central  condicions oenagés operenMediterrani centralper rescatar immigrants que han salpat de Líbia. Si fins ara es regien pels seus criteris humanitaris –sempre en coordinació amb la Guàrdia Costanera italiana–, ara un codi de conducta elaborat per Roma els donarà les normes de compliment obligat que, si no són acatades, podrien desembocar en la prohibició de desembarcar els rescatats en ports italians.

    El document, amb el vistiplau de la Comissió Europea després de diversos matisos, ha sigut enviat a les oenagés afectades, que han sigut citades al Ministeri de l’Interior italià per debatre i estudiar les noves condicions per operar al Mediterrani central. 

    

Es tracta d’11 disposicions que, com si d’unes vies de tren es tractés, garantiran que les oenagés segueixin un determinat camí obligat si volen seguir treballant al Canal de Sicília. Segons el document, les oenagés hauran de respondre de la seva actuació tant davant de l’Estat del qual porten la bandera com davant de les autoritats italianes –la Guàrdia Costanera–, que coordina totes les operacions que porten la marca de la Unió Europea a la zona –'Tritó' i 'Sophia'– .

  

 D’acord amb l’esborrany que hi ha sobre la taula, que ha sigut debatut en almenys tres reunions internacionals, les embarcacions de les oenagés no podran entrar en aigües líbies, excepte en casos d’emergència; hauran de garantir que no apagaran el radar de localitzacióque no mantindran comunicacions ni enviaran senyals lluminosos cap a Líbia per facilitar l’embarcament i la partida de les pasteres; hauran de certificar que tant la nau com la seva tripulació són «tècnicament idònies» per a les tasques d’auxili en alta mar, inclosa la capacitat de conservació a la nau dels eventuals cadàvers trobats a les pasteres o trets de l’aigua.

El document afegeix que les oenagés hauran de mantenir informades en tot moment les autoritats sobre tot el que estiguin fent o es disposin a fer i els prohibeix, menys en casos d’emergència, transbordar persones d’una nau a una altra. La consigna és transportar-los a ports segurs immediatament. Aquest punt causarà discussions perquè, si han d’abandonar la zona marítima, quedarà descoberta i podrien augmentar els naufragis i el nombre de morts.

  

 Les naus de les oenagés hauran d’acceptar que agents de policia puguin pujar a bord. L’objectiu és que puguin realitzar tasques d’investigació sobre el tràfic d’éssers humans i sobre els traficants. Així mateix, els cooperants hauran de facilitar informació a l’autoritat i col·laborar en les tasques d’investigació. Les oenagés hauran d’acreditar, a més a més, quines són les seves fonts de finançament. 

    

El codi preveu una «cooperació lleial» amb les autoritats del port de desembarcament i que les oenagés assumeixin el compromís que les seves tripulacions recuperin les pasteres i embarcacions utilitzades pels emigrants perquè, amb freqüència, els traficants les segueixen per després recuperar-ne el motor.

Notícies relacionades

    

El document avisa que si s’incompleix el codi, les mesures a adoptar poden comportar no només inspeccions de la nau, sinó també la negativa al desembarcament en ports italians.