LA GESTIÓ MIGRATÒRIA

Europa fia a la cooperació amb Líbia el blindatge del Mediterrani

La UE prioritza la formació de guardacostes locals, les repatriacions des del país africà i la vigilàaen la frontera amb el Níger com a via de frenar les arribades a Itàlia

fcasals39366857 libia refugiados170722173647

fcasals39366857 libia refugiados170722173647 / MOHAMED ABD EL GHANY

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La cooperació amb el Govern de Turquia ha permès en l’últim any a la Unió Europea reduir en un 97% el nombre d’arribades d’immigrants i refugiats a Grècia. Itàlia aspira a aconseguir el mateix blindatge que el seu veí hel·lè en la ruta del Mediterrani central, però el caos polític a Líbia fa impossible calcar la solució. L’alternativa dissenyada per Brussel·les passa per finançar la formació de guardacostes libis, afavorir les repatriacions directament des del país nord-africà, reforçar el control de les fronteres amb veïns com el Níger i impulsar la cooperació amb els països d’origen i trànsit.

    

La bateria de mesures no és nova, però la urgència que viu Itàlia ha obligat la Unió Europea a reiterar que el compromís amb la principal porta d’entrada en la ruta central cap a Europa és ferm. El seu ministre d’Interior, Marco Minniti, va tornar a llançar la veu d’alarma a finals de juny i va advertir als seus col·legues que la situació era «insostenible». La Comissió Europea va reaccionar dissenyant un pla d’acció urgent amb més diners per aconseguir un objectiu prioritari: reduir el nombre d’immigrants i la pressió sobre Itàlia.

  

 Brussel·les s’ha compromès a desbloquejar 46 milions d’euros addicionals per recolzar projectes –en terra i mar– destinats a reforçar les capacitats de les autoritats líbies i ha anunciat la seva disposició a mobilitzar-ne 35 milions més de forma immediata perquè Itàlia apliqui la 'llei Minniti'. És a dir, per ajudar-la a crear capacitats addicionals d’acollida en punts crítics del país, incrementar substancialment les places fins a arribar a les 3.000 de forma urgent, augmentar el període màxim d’internament i accelerar l’examen de les sol·licituds d’asil en fase de recurs.

EL FOCUS, AL PAÍS NORD-AFRICÀ

Però el principal focus d’actuació segueix estant al país nord-africà. La UE vol que els libis assumeixin el protagonisme i reforcin la vigilància a les seves aigües territorials, perquè siguin ells els que impedeixin als bots amb immigrants a bord arribar a aigües internacionals, on està desplegada l’'operació Sophia', que té com a prioritat desmantellar les xarxes de tràfic de persones. 

    

Una altra de les línies d’acció potenciades per la UE és el control de les fronteres terrestres de Líbia, especialment la de sud, la ruta per arribar a Europa.  

Notícies relacionades

    

El pla aposta per intensificar el treball amb els països d’origen i trànsit per buscar nous acords de readmissió, cooperar més amb el Níger i Mali i augmentar les repatriacions des de Líbia i el Níger. Només en els primers sis mesos del 2017, segons dades de la Comissdió, ja han tornat més que en tot el 2016. El full de ruta també inclou l'elaboració d'un  codi de conducta sobre els rescats en alta mar per a les organitzacions no governamentals que treballen al Mediterrani que ha generat una enorme controvèrsiacodi de conducta. Brussel·les el defensa. Les organitzacions consideren que per a l'única cosa que servirà és per endarrerir i obstaculitzar les operacions de salvament.