Macron sedueix Trump

El president nord-americà deixa la porta oberta a un canvi de postura sobre l'acord climàtic

Macron confirma el gir diplomàtic de França al no condicionar la negociació del conflicte sirià a la sortida de Baixar al-Assad

zentauroepp39289362 u s president donald trump  left  shakes hands with french p170713202237

zentauroepp39289362 u s president donald trump left shakes hands with french p170713202237 / Markus Schreiber

3
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARIS

Aquella viril encaixada de mans que van protagonitzar durant la cimera de l’OTAN a Brussel·les fa poc menys de dos mesos sembla haver establert les bases d’una relació excel·lent. Ni els seus desacords polítics ni la disparitat de caràcters han impedit que Donald Trump i Emmanuel Macron iniciïn una aliança estratègica de la qual tots dos es poden beneficiar.

El president nord-americà, en plena tempesta domèstica pel Russiagate i arraconat en la recent reunió del G-20 després de retirar-se de l’Acord del Clima de París, ha trobat en el jove president francès una plataforma per sortir del seu aïllament internacional. I, allargant la mà al magnat nord-americà, Macron pretén convertir-se en el principal interlocutor de Washington a l’altra banda de l’Atlàntic. Amb Theresa May debilitada a Londres i Angela Merkel en plena campanya electoral, França aspira a omplir aquest buit i recuperar el seu estatus de superpotència.

Convidat pel president francès a presenciar la desfilada del 14 de juliol, que aquest any commemora el centenari de l’entrada dels Estats Units en la primera guerra mundial, Donald Trump i la seva dona van ser rebuts ahir amb tots els honors per Macron i la seva dona, Brigitte, al Palau dels Invàlids, un recinte lligat a la història militar francesa aixecat durant el regnat de Lluís XIV.

NAPOLEÓ / Després d’una visita a les tombes de Napoleó i del mariscal Folch, Trump i Macron es van dirigir junts a l’Elisi a la limusina del president nord-americà, la famosa Bèstia. Va ser el primer signe de la cordialitat que marcaria la primera i intensa jornada de la visita oficial del president nord-americà a París.

Al finalitzar una reunió de treball al palau presidencial francès, els dos caps d’Estat van tornar a exhibir una forta sintonia davant la premsa al parlar d’assumptes clau com la lluita contra el terrorisme o el conflicte a Síria i l’Iraq. Tots dos es van comprometre a llançar una iniciativa diplomàtica per traçar el full de ruta de la postguerra.

La cooperació dels serveis secrets dels EUA per neutralitzar els nombrosos gihadistes francesos repartits entre Mossul i Raqqa és de vital importància per a Macron, que va confirmar, a més, un canvi d’estratègia en la línia seguida fins ara pels seus predecessors. França no farà de la sortida del president sirià, Baixar al-Assad, una condició prèvia per negociar el futur polític del país, encara que manté com una línia vermella l’ús d’armes químiques.

CLIMA / En la reunió van sortir les diferències sobre l’acord climàtic. Ni Macron ni Trump les van negar. No obstant, les posicions s’han moderat. El president francès no renuncia a fer canviar d’opinió Donald Trump, que ahir no va tancar del tot la porta a aquesta possibilitat. «Alguna cosa podria passar respecte a l’acord de París. Ja veurem», va deixar anar el nord-americà.

Conciliador, Macron va dir «respectar» la decisió del seu homòleg al tractar-se d’una promesa de campanya, i va deixar clar que França segueix compromesa amb l’Acord de París, però que la diferent lectura que els dos països fan d’aquest assumpte no impedirà el diàleg amb Washington en altres terrenys.

Notícies relacionades

Trump, seduït per l’organització d’una visita que l’Elisi ha esquitxat de símbols de grandeur, va semblar oblidar les paraules del seu famós amic Jim, aquell que veia en la França sacsejada pels atemptats un país perillós i en què «París ja no era París». «Vostès tenen un gran líder. És un home dur. No és algú que es deixarà acovardir pels delinqüents. París és i continuarà sent una ciutat bella i pacífica. I pretenc tornar», va dir Trump.

«Els puc dir, sense dubtar, que el que tindrem aquesta nit a la Torre Eiffel serà un sopar d’amics. Perquè som els representants de dues nacions que són aliades des de sempre i perquè hem de construir una relació forta», va subratllar per la seva part Macron, que va considerar la visita de Trump altament simbòlica.