Cronologia del 'russiagate'

El cas ha posat contra les cordes el president dels Estats Units pels seus presumptes vincles amb Rússia

zentauroepp39193208 u s  president donald trump arrives for the g 20 summit in h170706190229

zentauroepp39193208 u s president donald trump arrives for the g 20 summit in h170706190229 / Markus Schreiber

2
Es llegeix en minuts

El fill del president dels Estats Units, Donald Trump Jr, ha tornat a revifar la polèmica després de reconèixer, aquest dilluns, que el 9 de juny de l'any passat es va reunir amb Natalia Veselnitskaya, una advocada russa que li va prometre que li facilitaria informació contra Hillary Clinton. Des de fa uns mesos, l'ombra dels possibles llaços amb el Kremlin de tot el seu equip no han parat i han deixat alguns moments clau.

NOVEMBRE DEL 2016

A principis de novembre del 2016, només dos dies després de l'elecció de Donald Trump com a president dels Estats Units, Barack Obama va aconsellar al seu successor, Donald Trump, que no comptés amb Michael Flynn per al seu govern pels seus suposats llaços amb Rússia. Vuit dies més tard, i sense haver tingut en compte el consell del seu predecessor, Trump va nomenar Flynn el seu principal assessor de Seguretat Nacional.

FEBRER DEL 2017

Després de tota una sèrie d'anades i vingudes per les sospites d'una sèrie de contactes recents entre Flynn i Rússia, finalment el 13 de febrer del 2017, el nou assessor de Seguretat Nacional es va veure obligat a dimitir per mentir sobre les seves converses amb l'ambaixador rus Sergei Kisliak. 

MARÇ DEL 2017

Després de deixar el càrrec, Flynn va continuar amb les seves activitats relacionades amb Rússia i va exercir de consultor estranger sense notificar-ho al president. Segons una sèrie de documents oficials que es van fer públics el 16 de març, Flynn tampoc va informar la Casa Blanca dels ingressos que va rebre de tres companyies relacionades amb el Kremlin, i això va suposar que l'FBI comencés a investigar-lo. 

Aleshores, el director de l'FBI, James Comey, va decidir desafiar públicament Trump després de confirmar que l'agència estava investigant sobre la campanya del president dels Estats Units i els seus possibles vincles amb el Govern rus per interferir en els resultats de les eleccions del novembre passat, que el van portar a la Casa Blanca.

MAIG DEL 2017

El mes de maig passat, l'exfiscal general dels Estats Units, Sally Yates va assegurar que va avisar la Casa Blanca que Flynn havia mentit sobre el contingut de les seves converses amb Rússia i estava exposat a un "xantatge" per part del Kremlin.

Només un dia després d'aquesta revelació, Trump va acomiadar de manera fulminant el director de l'FBI. La Casa Blanca va defensar la seva decisió assegurant que s'havia pres per recomanació del fiscal general, Jeff Sessions, i els seus lloctinents, descontents per la manera com Comey va gestionar la investigació sobre els correus de l'exsecretària d'Estat, però poc després es va saber que Trump l'havia amenaçat perquè deixés d'investigar Flynn.

JUNY DEL 2017

Notícies relacionades

Després de la declaració de Comey davant el senat nord-americà, Trump va desmentir en dos missatges a Twitter, que hagués gravat o tingut gravacions de les seves converses amb Comey, tal com va assegurar aquest. 

Des d'aleshores, la tensió no ha deixat de créixer i s'ha accentuat aquest últim mes de juliol en la recent cimera del G-20 a Hamburg, on Trump es va reunir amb el president rus, Vladímir Putin, i va mantenir amb ell una llarga conversa en actitud conciliadora.