Apologia de l'ideari feixista en una platja italiana

A la platja Punta Cana de Chioggia és habitual sentir lloances a Mussolini

Es tracta de la platja Punta Cana, de Chioggia, on s’exposen cartells explicatius sobre la vida del dictador. / YOUTUBE / LA REPUBBLICA

2
Es llegeix en minuts

Polítics i organitzacions italianes han reclamat el tancament d'una platja on s'exalta l'ideari feixista, mentre que el Parlament comença dilluns a tramitar un projecte de llei que sanciona la propaganda d'aquesta ideologia.

Es tracta de la platja Punta Cana de Chioggia (nord-est), on s'exposen cartells explicatius de la vida del dictador Benito Mussolini i sobre la seva ideologia i la simbologia del feixisme, segons ha recollit el diari 'La Repubblica'.

En aquest espai lúdic, que com moltes platges a Itàlia està gestionat per privats, es diferencien els banys entre homes, dones i homosexuals i es fa broma amb les cambres de gas.

El diari va publicar un vídeo en què se sent com el gestor de l'espai, Gianni Scarpa, llança proclames als banyistes per megafonia qualificant-se com a "totalment antidemocràtic i a favor del règim" i advocant per "l'extermini total dels toxicòmans".

Agents de la divisió d'investigacions generals i operacions especials ja han visitat "la platja del règim", com ja se la coneix, mentre que polítics i organitzacions del país exigeixen que es revoqui la concessió privada de la platja al seu gestor.

QUEIXA DELS PARTISANS

Des de l'Associació Nacional de Partisans Italians (ANPI) demanen "la immediata suspensió de la concessió" i han fet una crida als turistes a "boicotejar" aquesta platja anant a qualsevol altra de les que hi ha en els nou quilòmetres de litoral de la veneciana Chioggia. "Vigilarem en els pròxims dies, setmanes i mesos amb l'objectiu que la llei de l'Estat antifeixista pugui i hagi de regir també en aquesta desgraciada franja de sorra", diu l'ANPI en un comunicat.

Així mateix, insten les autoritats a aplicar les sancions previstes per la legislació vigent, amb dues lleis, l'última del 1993, que castiga amb fins a sis anys de presó els "gestos, accions o proclames nazis o feixistes i que incitin a la violència i a la discriminació per motius de raça, ètnics, de religió o nacionalitat".

Notícies relacionades

El diputat del Partit Demòcrata (PD, al Govern), Antonio Misiani, ha considerat en declaracions recollides pels mitjans que aquest cas és "d'una gravetat inaudita" i ha opinat que aquesta platja "ha de ser tancada i la seva concessió revocada per posar fi a aquesta autèntica vergonya".

PROJECTE DE LLEI

Paral·lelament, la Cambra dels Diputats comença avui a tramitar un projecte de llei presentat pel PD i que introduiria al Codi Penal el delicte de "propaganda feixista", amb penes d'entre sis mesos i dos anys de presó, agreujades si es comet a internet. El text està dirigit, sobretot, a posar fi al mercat dels objectes i records sobre el règim feixista, que encara es venen en llocs vinculats al 'Duce', com el seu poble natal, Predappio (nord).

Temes:

Itàlia