CRISI POLÍTICA A VENEÇUELA

Maduro atribueix al Tribunal Suprem la decisió d'excarcerar Leopoldo López

Afirma que es va limitar a firmar l'informe que demanava l'arrest domiciliari del líder opositor

2
Es llegeix en minuts

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha dit aquest diumenge que va aprovar un informe que li va ser presentat per l'anomenada Comissió de la Veritat, la Justícia i la Pau, que va ser portat al Suprem, que finalment va prendre la decisió de beneficiar l'opositor Leopoldo López amb la mesura de l'arrest domiciliari. "Ahir a la matinada el Tribunal Suprem de Justícia (TSJ), fent ús de les seves facultats, va prendre la decisió a proposta integral contundent de la Comissió per la Veritat, la Justícia i la Pau, presidida per la nostra camarada Delcy Rodríguez, que va elevar un informe a la meva persona que va ser aprovat per mi", ha dit Maduro.

El president ha fet el comentari durant un acte a l'estat Anzoátegui (est) a una cadena de ràdio i televisió, en què ha assenyalat que aquest informe es va introduir al TSJ dissabte a la matinada i el Suprem "va prendre la decisió d'una mesura substitutiva per al compliment de la pena al senyor Leopoldo López". "I va ser traslladat a casa per presó", ha dit.

Maduro ha comentat que López "va encapçalar els successos del 2014", referint-se a l'onada de protestes antigovernamentals que van tenir lloc aquell any després que l'opositor convoqués a una marxa i donés inici a aquelles manifestacions, que van deixar 43 morts. Ha afegit que, després d'aquella marxa, López va ser acusat per la fiscal general, Luisa Ortega, "que va sol·licitar 30 anys de presó", i ha reiterat: "Ell està processat, condemnat i pres per responsabilitat de la Fiscalia General de la República".

Ha excusat la seva responsabilitat sobre l'empresonament: "Mai vaig moure ni un dit perquè no he intervingut mai en les decisions del ministeri públic, tinc moral, carall, per dir-ho, perquè jo soc un president de moral, d'ètica, i no tinc cua de palla amb res ni amb ningú, va ser la senyora Luisa Marvelia Ortega qui va portar el seu procés i els tribunals van dictar una pena".

Notícies relacionades

Així mateix, ha destacat que acata la decisió de Suprem de portar López a casa seva, i ha afegit que "tant de bo" aquesta mesura "de la Comissió de la Veritat, la Justícia i la Pau i del TSJ sigui entesa i el senyor Leopoldo López, després de gairebé quatre anys a (la presó de) Ramo Verde, llanci un missatge de rectificació i de pau".

Ha assegurat que el TSJ és "vilipendiat" per l'oposició "però és un tribunal equilibrat, és un tribunal que exerceix el seu poder independent de les ordres fàctiques, dels poders econòmics, del poder de l'imperialisme i de l'oligarquia (...) i de l'ambaixada ianqui".