guerra familiar

Le Pen pare demana la dimissió de la seva filla Marine com a líder del Front Nacional a França

El fundador del partit ultradretà, expulsat de la formació el 2015, critica la derrota en les presidencials i els mals resultats en les legislatives

zentauroepp38977669 file   in this may 1  2017 file photo  former far right nati170620183055

zentauroepp38977669 file in this may 1 2017 file photo former far right nati170620183055 / Kamil Zihnioglu

1
Es llegeix en minuts

Marine Le Pen hauria de deixar de liderar el Front Nacional (FN) després d'haver perdut les eleccions presidencials que va guanyar amb comoditat Emmanuel Macron i treure un resultat tan pobre en les legislatives. Això és almenys el que opina el fundador i president del partit d'extrema dreta i pare de Marine, Jean-Marie Le Pen. "Els que em van excloure han d'extreure les conclusions dels seus fracassos", ha dit Le Pen pare, de 89 anys d'edat, a la premsa després de veure vetada la seva entrada a la reunió del buró polític que l'FN ha celebrat aquest matí a la seu de Nanterre, als afores de París. "Ningú és irreemplaçable", ha afegit.

Es tracta d'un capítol més de l'enfrontament que lliuren des de fa tres anys pare i filla. La relació entre tots dos es va refredar al màxim quan Marine va decidir expulsar el seu progenitor del partit el 20 d'agost del 2015 després que minimitzés en unes declaracions l'Holocaust jueu. No obstant, el novembre del 2016 la justícia va mantenir-li el càrrec com a president d'honor i va obligar la direcció de l'FN a convocar-lo a totes les instàncies de l'agrupació.

CADENES A LES PORTES

De cara a la reunió d'avui, la presidenta del partit va afirmar que el seu pare no era benvingut. Le Pen pare, que havia advertit que participaria en la cita política, ha arribat a la reunió del buró polític acompanyat d'un advocat. Una vegada allà ha volgut deixar constància que les portes d'accés al lloc on s'estava portant a terme la reunió estaven tancades amb cadenes per impedir que hi entrés. "Estic massa vell per escalar les portes", ha dit el veterà polític ultradretà francès.

Notícies relacionades

En les presidencials de l'abril i el maig, Marine Le Pen va ser eliminada en la segona ronda pel socioliberal Macron, i en les legislatives el partit va passar aquest diumenge passat de dos a vuit diputats, però es va quedar lluny dels 15 necessaris per formar grup parlamentari. "El partit no respecta els estatuts. Marine només vol cortesans. L'horroritza el debat", ha dit el patriarca, que ha precisat que l'únic contacte que manté en l'actualitat amb la seva filla és el que es produeix a través dels mitjans de comunicació. 

Le Pen pare ha considerat que la seva expulsió del partit va ser "un gran error" que ha arrossegat el partit "al fracàs en les eleccions".