El nen d'Alep, icona del drama sirià, un any després

Omran apareix amb el seu pare en una cadena afí a Assad, en unes imatges que segons oenagés han sigut forçades pel règim

aleppo-boy

aleppo-boy

1
Es llegeix en minuts

L'agost passat la imatge del petit Omran Daqneesh, cobert de cendra i pols, amb la mirada perduda, assegut esperant una ambulància, va fer la volta al món. El nen d'Alep, que va sobreviure a un dels combats entre l'Exèrcit de Baixar al-Assad i els rebels, es va convertir en símbol de la gran tragèdia que viu Síria després de més de cinc anys de guerra. Ara, gairebé un any després, ha reaparegut en imatges difoses per una cadena de televisió del règim sirià, que les ha utilitzat per acusar la premsa internacional de falsejar la realitat del que li va passar al nen.

El nen, que va perdre el seu germà en l'atac d'Alep, apareix amb el seu pare, que explica a la periodista Kinana Allouche que la família segueix vivint a Alep i que no es planteja abandonar Síria. Allouche, que assegura que els mitjans de comunicació van falsejar la història d'Omran, ha penjat un vídeo al seu compte de Facebook.

 

En l'entrevista, el pare d'Omar explica que el nen té bona salut i que segueixen vivint a Alep, ara sota control de l'Exèrcit sirià. Detalla que li ha canviat el nom per protegir-lo i evitar que sigui segrestat i acusa els rebels d'intimidar la família.

Notícies relacionades

Valerie Szybala, de l'Institut Sirià, un organisme d'investigació independent, apunta que la família d'Omran podria haver sigut obligada pel règim a sortir en aquest vídeo i a fer aquestes declaracions. Segons Szybala, no sembla que el pare hagi parlat lliurement. "Estan sota control del Govern i aquest és un govern que sabem que deté i tortura qualsevol que parli en contra seu. En la meva opinió, tot suggereix que això ha sigut probablement forçat", ha afirmat aquesta investigadora a l'agència Reuters.