Mor als 81 anys el traficant d'armes saudita Adnan Kashogui

El multimilionari, que va fundar un imperi econòmic no exempt de grans escàndols financers, era molt conegut a Espanya per les temporades que passava envoltat de luxe a Marbella

zentauroepp38770390 file   in this april 4  1990 file photo  adnan khashoggi arr170606224531

zentauroepp38770390 file in this april 4 1990 file photo adnan khashoggi arr170606224531

1
Es llegeix en minuts

El magnat i destacat comerciant d'armes saudita Adnan Kashogui, que es va lucrar amb la venda d'armes al Pròxim Orient durant els anys 60 i 70, ha mort aquest dimarts a Londres als 81 anys d'edat. El multimilionari saudita va ser molt conegut a Espanya per les temporades estiuenques que passava a Marbella, en l'època daurada d'aquesta localitat de la costa malaguenya.

El magnat saudita es va introduir aviat en el negoci de les armes, als anys 50, quan va aprofitar les carències de l'Exèrcit saudita per ajudar-lo a traslladar homes, equipament militar i armes a través de la seva empresa de transport. Kashogui, que va fundar fins a 60 empreses al llarg de la seva carrera, va arribar a ser delegat d'empreses nord-americanes d'armes i avions a l'Aràbia Saudita i tot el Pròxim Orient.

ESCÀNDOLS FINANCERS

La seva vida no va estar exempta d'escàndols financers que el van obligar a vendre's part de les empreses més rendibles, o propietats com el famós iot de luxe 'Nabila' a l'empresa Limit, propietat d'un milionari àrab. El 1989, Kashogui va ser detingut a la localitat suïssa de Berna, després d'una petició d'extradició dels Estats Units acusat d'ajudar el dictador de les Filipines Ferdinand Marcos a encobrir l'ús de milions de dòlars robats al Tresor de les Filipines, tot i que finalment, el 1990, va ser absolt per un jurat novaiorquès.

Notícies relacionades

Aquell mateix any el National Comercial Bank of Jedah va executar l'embargament de la seva finca marbellina Al Baraka per 4.000 milions de dòlars davant la impossibilitat de Kashogui de fer front a les hipoteques que gravaven totes les seves propietats a Marbella, de les quals eren titulars diferents societats mercantils o instrumentals establertes en aquesta localitat costanera malaguenya i a Panamà.

El 2016 va tenir un atac cerebral que el va deixar postrat en una cadira de rodes.