Trump trenca amb l'Acord del Clima de París

El president dels EUA retirarà al seu país del tractat internacional per reduir les emissions contaminants

Trump anuncia la retirada d’EUA de l’Acord climàtic de París. / SAUL LOEB-AFP / EFE VÍDEO

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Els Estats Units no mantindran els seus compromisos amb l'Acord del Clima de París per reduir les emissions de gasos contaminants. Després de molt de suspens i una riuada de filtracions que apuntaven en aquesta direcció, Donald Trump es desvincularà del pacte subscrit el 2015 per 195 nacions, com havia promès durant la campanya, segons avança la premsa nord-americana. Amb aquesta decisió, que fa del rebuig a la ciència una política d'Estat, Washington perdrà el lideratge mundial en la lluita contra el canvi climàtic per posar-l'hi en safata a rivals geopolítics com la Xina, Europa i l'Índia. També deixarà aïllada la primera potència, que serà amb Nicaragua i Síria, l'únic país que ha renunciat a adherir-se als compromisos de París.

Notícies relacionades

Trump anuncia la seva decisió en una compareixença als jardins de la Casa Blanca, l'escenari habitual per als grans pronunciaments. Fins a l'últim moment s'havia especulat que podia canviar d'opinió, després que ell mateix digués que ha escoltat atentament les opinions dels dos bàndols. Però aquesta vegada no hi ha hagut gir, malgrat les pressions dels aliats europeus, del G7 i de part de la indústria nord-americana. Grans multinacionals com Apple i Google li van demanar que preservés el pacte, així com algunes petroleres com Shell, Exxon Mobile i BP.  

La web de Politico publica l'argumentari de la Casa Blanca, centrat en el fet que l'Acord de París no és una eina útil per lluitar contra el canvi climàtic.