LA REACCIÓ A MOSCOU

Rússia reitera el seu compromís amb l'Acord de París però diu que serà "menys eficaç" sense els EUA

L'escalfament global ha produït en les últimes dècades canvis perceptibles en la meteorologia de Rússia

 

  / DMITRI LOVETSKY POOL

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Edificis d'apartaments erigits en ciutats de la regió àrtica en què els fonaments s'enfonsen perquè el 'permafrost', la capa de sòl permanentment congelada, es fon, i provoca l'aparició d'enormes esquerdes. Fugues de gas metà del subsol a l'atmosfera també a causa de la desaparició de la superfície gelada a les zones situades al voltant del cercle polar àrticHiverns més suaus i curts, així com més freqüència d'incendis forestals de tractament complicat perquè les torberes, que han acumulat material orgànic durant segles, es cremen amb gran facilitat.

Els científics consideren que els efectes del canvi climàtic són més ostensibles a les regions nòrdiques. Per això, tot i que Rússia és un dels països més contaminants del món, el Kremlin ha reiterat aquest dijous el seu compromís amb els Acords de París per reduir les emissions de CO2, i ha lamentat la immediata retirada dels EUA del pacte climàtic.

"RÚSSIA LI CONCEDEIX UNA GRAN IMPORTÀNCIA"

"El president (Vladímir) Putin va firmar aquesta convenció a París, i Rússia li concedeix una gran importància", ha indicat el portaveu presidencial, Dmitri Peskov. "Al mateix temps, és obvi que l'efectivitat d'aquesta convenció es redueix sense els seus participants clau", ha continuat el portaveu del Kremlin.

Tot i la gravíssima crisi econòmica que el país va viure en els anys 90, la Federació Russa segueix sent el responsable del 5,2% del CO2 alliberat a l'atmosfera, i ocupa la quarta posició d'estats contaminants del planeta, només darrere dels EUA, la Xina i l'Índia. En el període comprès entre 1850 i el 2007, es calcula que el país va ser l'origen del 8% de les emissions contaminants, i ocupa la tercera plaça darrere, un cop més, dels EUA i la Xina.

El país s'ha de renovar i repensar una part no menyspreable de la producció d'electricitat, un dels principals reptes a què s'enfronta Moscou. Un 19% d'aquesta font d'energia es genera mitjançant la combustió de carbó, que genera diòxid de carboni, en plantes especialment condicionades per a aquesta transformació.

"NO SÓN TAN TONTOS"

Tot i l'impacte del canvi climàtic en el territori rus, el mateix Putin va declarar al març, durant una entrevista amb la cadena CNBC, que els que posaven en dubte el fenomen "no eren tan tontos", intentant donar un cop de mà al president Trump. Que les consideracions polítiques eren al cap del líder del Kremlin quan va pronunciar aquestes paraules va quedar meridianament clar quan va afirmar, tot seguit: "Jo no dramatitzaria les coses i no utilitzaria aquests factors globals en la lluita política interna als EUA".

Notícies relacionades

Moscou, a més, espera obtenir beneficis de la remissió del casquet polar a les zones àrtiques, incloent-hi l'explotació de jaciments d'hidrocarburs al fons marí: "El canvi climàtic millora el potencial econòmic d'aquesta regió", va indicar Putin llavors.