Mor l'exdictador de Panamá Manuel Noriega

Des del 7 de març estava en coma induït. / ATLAS VÍDEO

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

L'exdictador de Panamà Manuel Noriega ha mort aquesta matinada als 83 anys a l'Hospital Santo Tomás de Panamà, segons acaben d'informar fonts oficials. El dirigent estava hospitalitzat des del mes de març passat per un tumor cerebral. "El senyor Noriega ha mort aquesta nit", ha confirmat el secretari d'Estat de Comunicació, Manuel Domínguez.

A l'exdictador, que va governar Panamà entre el 1983 i el 1989, li va ser extirpat el dia 7 de març un tumor benigne, però poc després va presentar una hemorràgia i va tornar a ser operat en menys de vuit hores. Des d'aleshores estava ingressat a la sala de cures intensives del Santo Tomás. Al llarg d'aquest temps s'han teixit tota mena de conjectures i versions sobre el seu estat.

Noriega va arribar a Panamá el desembre del 2011 després de ser extradit per França, per complir condemnes que sumen 60 anys de presó, però la justícia li va atorgar el 28 de gener un arrest domiciliari temporal, per tres mesos, com a part dels processos pre i postoperatori.

Notícies relacionades

Manuel Antonio Noriega va ser un militar d'estil bananer que, crescut a l'ombra del realment popular Omar Torrijos i amb el suport de la CIA, va arribar a governar Panamá entre el 1983 i el 1989 amb una dictadura que va sumir el país en una greu crisi i va acabar amb la invasió dels EUA.

Després de la seva formació al Perú, Noriega va ingressar a l'anomenada Guàrdia Nacional, que acabaria per convertir en les Forces de Defensa. Amb el grau de major va recolzar la tornada al poder de Torrijos després d'un cop encapçalat per altres militars, i va ser ascendit a tinent coronel i nomenat cap del G-2, o servei d'espionatge. Alguns dels seus biògrafs afirmen que sempre va ser agent de la CIA i que l'espionatge dels EUA el va recolzar fins i tot quan des del G-2 va participar en el tràfic de drogues vinculat al càrtel de Medellín. El 1988 es van presentar càrrecs de narcotràfic contra ell a Florida i un any després els EUA van envair Panamá. Noriega va ser jutjat el 1992 i condemnat a 40 anys de presó.