La matança gihadista de nens i adolescents commociona el Regne Unit

El terrorista va tenir com a objectiu una aglomeració de menors que assistien al concert de la seva estrella favorita

Pares de desapareguts en el concert de Manchester demanen ajuda a les xarxes socials per trobar els seus fills. / periodico

4
Es llegeix en minuts
POL GUSTEMS / MANCHESTER

Manchester no ha dormit. A les set del matí els helicòpters encara estaven sobrevolant el centre de la ciutat. La policia havia acordonat no només el recinte del Manchester Arena, on van perdre la vida 22 persones i 59 van resultar ferides, sinó també els carrers adjacents. Les edicions especials dels tabloides britànics utilitzaven les paraules 'massacre' i 'carnisseria' per descriure un atemptat que tenia al punt de mira els més joves, adolescents i nens que havien anat a veure la seva estrella favorita, Ariana Grande. Resultava impossible acostar-se a la catedral, on els artificiers havien fet una segona explosió controlada, ni a l'estació de tren de Victoria. Els pàrquings exteriors de la zona, habitualment de gom a gom a aquesta hora, estaven mig buits. Imperava el silenci.

L'Estat Islàmic ha reivindicat l'atemptat. La policia de Manchester va confirmar al migdia la detenció d'un home de 23 anys, al sud de la ciutat, relacionat amb l'atac. L'agent encarregat del cas Ian Hopkins va anunciar que l'incident havia rebut el tracte d'un ‘atac terrorista’ i que l'autor de l'atemptat havia mort a l'Arena. La principal teoria és que l'autor hauria detonat un explosiu i hauria causat la seva pròpia mort i la de les persones del seu voltant.

En una evacuació caòtica del recinte, uns cinquanta nens va ser acomodats a l'hotel Holiday Inn, on més tard es van poder trobar amb els seus familiars. Amb la identitat de la majoria de morts per confirmar, encara hi ha més d'una desena de desapareguts i casos sense resoldre. Les escenes van ser especialment dramàtiques perquè l'explosió va tenir lloc a la zona de taquilles de l'estadi, on els pares esperaven els seus fills a la sortida del concert.

La ciutat va seguir nerviosa. Anul·lats diversos transports públics, encara amb la incertesa de l'incident, els carrers presentaven un aspecte inusual. Molt poques persones caminaven en silenci pels habitualment sorollosos carrers de Deansgate i Market Street, estranyament buits a primera hora. Fins a les deu del matí no ha tornat una certa normalitat i s'han format cues de gent que caminava cap al centre per anar a la feina.

"ENS EN VOLÍEM ANAR A QUALSEVOL PREU"

Alguns dels assistents al concert d'Ariana Grande van fer nit als hotels més pròxims a l'estadi. La majoria joves i menors d'edat acompanyats pels seus pares. Els seus testimonis ajuden a recrear l'atemptat. Joseph Harrys, de 17 anys, va anar al concert amb la seva millor amiga. Els seus pares estaven de celebració i van anar a un restaurant de la zona i ells van anar sols al concert: “Va acabar l'última cançó. Ariana va estar espectacular. Llavors es van apagar els llums i es van tornar a encendre. Vam sentir una explosió. Era fora. Ens en volíem anar a qualsevol preu”. 

Encara hi ha diversitat d'opinions sobre si es van sentir una o dues explosions, tot i que la versió oficial manté que només n'hi va haver una. “Pensàvem que havia explotat un globus”, explicava Amy, de 13 anys, vestida amb la samarreta de la cantant. “Després no sabíem cap on estàvem corrent. Sort de la gent que ens va donar indicacions”, ha afegit. Amy anava acompanyada de Hazel, més gran que ella: “Que en un moment com el que vivim, on la gent és extremadament egoista… Veure la reacció solidària i gent obrint les portes de casa seva va ser molt especial”. 

Al parc de Chapel Street, des d'on es pot veure una de les cantonades del Manchester Arena, Holy, una mare de 43 anys, atén diversos mitjans de comunicació sense desenganxar-se de la seva filla de 10. “A mi em van semblar dos trets. Seguits. Bang, bang. Per això vaig pensar que algú havia disparat. Si ara em tornen a ficar allà dins, no et sé dir per on vam sortir”. Era el primer concert al qual assistia la seva filla: “És la seva artista preferida. Quan una cosa acaba d'aquesta manera, em plantejo si ella voldrà tornar a un concert o no. Sembla una pel·lícula dolenta. Una pel·lícula que ha acabat fatal. No sembla real”. La seva filla, commocionada, a penes va articular cap paraula.

"CONTRA NENS ENCARA ÉS MÉS HORRORÓS"

Helen i Ann, de 20 anys, asseguren que elles eren de les grans: “Hi havia moltíssima gent jove”. Joseph reflexiona sobre l'objectiu de l'atemptat: “Sento que és injust. Hauria sigut igual d'horrible amb adults, però contra nens encara és més horrorós”. 

Notícies relacionades

Durant alguns minuts el pànic va tornar a Manchester quan va ser desallotjat el principal centre comercial de la ciutat: l'Arndale. Una persona no relacionada amb l'atemptat del Manchester Arena va ser detinguda. Al cap d'uns minuts la normalitat va tornar a les botigues.

L'alcalde la ciutat, el laborista Andy Burham, elegit recentment, ha convocat la població a les sis de la tarda a la plaça de l'ajuntament d'Albert Square per vetllar les víctimes. La primera ministra Theresa May va emetre el següent comunicat: “No hi ha dubte que ha sigut un atac terrorista. Un dels pitjors que ha patit el Regne Unit. No és la primera vegada que Manchester pateix d'aquesta manera, però sí la pitjor que ha patit el nord d'Anglaterra”. La policia segueix treballant per elaborar la fotografia completa de l'atemptat.