CRISI POLÍTICA A VENEÇUELA

Les bombes d'excrements porten les protestes contra Maduro a una altra escala

Els opositors creen les anomenades 'puputov' i insten els ciutadans a utilitzar-les contra la policia

CHRISTIAN VERON (REUTERS)

Les bombes d'excrements porten les protestes contra Maduro a una altra escala
Les bombes d'excrements porten les protestes contra Maduro a una altra escala

/

3
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

La merda s'ha instal·lat en la disputa política a Veneçuela i ja no només en el terreny del llenguatge. "Amb molt carinyo" és un dels missatges que es poden llegir sobre la tapa dels recipients transparents que contenen excrements i que l'oposició a Nicolás Maduro ha ideat en una mena de còctels molotov barats i artesanals. Sectors radicalitzats de l'oposició al chavisme han començat a utilitzar aquestes bombes de caca en resposta als gasos lacrimògens que utilitza contra ells la policia en les manifestacions contra el règim.

Així, uns, els manifestants, ploren pels compostos químics de les granades i altres, els agents, vomiten per la pudor dels excrements que impacten contra les tanquetes. Les xarxes socials, que s'han convertit en una de les armes més usades per l'oposició, s'han delectat amb la invenció, que han batejat amb el nom de 'puputov'.

En línia amb aquesta invenció, l'oposició ha convocat una 'marxa de la merda' que fins ara no s'ha produït. Els veneçolans -com en altres llocs de l'Amèrica Llatina- parlen de "menjar merda" i "menja merdes". També, d'"anar-se'n a la merda". El límit sempre han sigut les paraules. Les 'puputov' marquen en aquest moment una diferència en el conflicte polític al país. Ja s'han utilitzat als afores de Caracas. Una agressió d'aquest tipus, ha assenyalat el periodista Jesús Silva, que simpatitza amb el Govern de Maduro, busca perjudicar moralment els veneçolans. "Aquesta acció es pot catalogar com un atac químic dels terroristes pagats per la cúpula de Mesa d'Unitat Democràtica (MUD)", ha denunciat.

INDIGNACIÓ CHAVISTA

"Sempre ens han catalogat de bruts i ara utilitzen l'excrement com una bandera. ¿Què diran ara els antichavistes? Hi ha grups, petits sectors de Caracas, que es creuen superiors i que tenen tota la impunitat del món… Pensen que Déu els va dir que aquesta és la manera de tombar Maduro. M'imagino a tothom manipulant aquests recipients. A aquests nivells hem arribat. ¿Què dirà ara la Conferència Episcopal? El nostre poble no s'omple les mans d'excrements”, assenyala indignat Mario Silva, presentador del programa televisiu 'La hojilla', del canal oficial Venezolana de Televisión. "¿Protesta o alienació?", s'ha preguntat indignat per les "situacions escatològiques". Aquest periodista afí al règim ha instat la fiscalia a pronunciar-se sobre "aquesta forma de lluita" que és un "atac biològic". La fiscal general de la República, Luisa Ortega Díaz, el deu haver defraudat. S'ha limitat a assenyalar que Veneçuela "necessita reimpulsar la credibilitat de les institucions".

GUANYAR ELS CARRERS

Les protestes que impulsa l'oposició des de principis d'abril, arran de la maniobra del Tribunal Superior de Justícia per intentar il·legalitzar el Parlament, on els antichavistes són majoria, han deixat en el camí 44 morts i molts no són opositors. L'oposició s'ha proposat guanyar la batalla del carrer i mantenir-se a l'espai públic per forçar una convocatòria d'eleccions i frenar el projecte del president Nicolás Maduro de reformar la Constitució del 1999.

La MUD ha programat noves mobilitzacions en les pròximes hores. La possibilitat que tinguin lloc nous xocs entre opositors i forces de seguretat amb desencadenants tràgics està sobre la taula. El Govern sosté que els manifestants són subversius i que estan finançats per empresaris i sectors de l'exili a Miami. Els opositors no només recorren als excrements com a armes sinó a les armes contra els símbols estatals. Així, s'ha tornat a atacar una estàtua d'Hugo Chávez a Caracas. Aquests actes són per a les autoritats proves irrefutables d'aquesta forma d'actuar. Els manifestants parlen de lluita per la democràcia.

El vicepresident Tareck El Aissami assegura que hi ha proves de la vinculació del ciutadà Nixon Leal, detingut dimarts passat, amb grups armats localitzats als estats de Miranda, Carabobo, Vargas i el Districte Capital. El Aissami ha explicat que Leal va ser l'encarregat d'organitzar una "operació insurgent armada a Caracas, especialment a l'est, i va aconseguir articular grups armats a l'oest". A aquests grups les autoritats els atribueixen els intents de saqueig produïts en les últimes hores en un centre comercial a l'estat de Mérida.

PLA REPRESSIU

Notícies relacionades

En aquest context, l'Assemblea Nacional (AN), controlada per la MUD, ha declarat inconstitucional i nul·la la convocatòria de Maduro a una Assemblea Nacional Constituent. Al seu torn, el Parlament ha rebutjat l'execució del denominat Pla Zamora del Govern, que qualifiquen de repressiu, així com la instal·lació de tribunals militars per jutjar els civils que participen en les protestes. Aquests furs, denuncia l'AN, "usurpen la jurisdicció civil violant els drets humans". 

Com que Veneçuela és un país profundament fracturat, el Govern també ha tingut les seves marxes a favor de l'Assemblea Constituent i en favor de la pau. D'acord amb Michael Penfold, columnista de 'Prodavincia', "el canvi democràtic requereix dos factors: mobilització ciutadana i capacitat de negociació per generar acords mínims". Però aquest escenari requereix que s'aguditzin les contradiccions internes "dins del chavisme" i "dins del món militar".