DIVENDRES QUE VE

El Papa viatja a Egipte en suport dels cristians perseguits al Pròxim Orient

La visita de Francesc, que s'entrevistarà amb el president Al-Sissi, tindrà lloc en un clima de tensió després dels últims atemptats contra els coptes

mbenach38193001 kef02 cairo  egipto  26 04 2017   vista de varios carteles a170427112942

mbenach38193001 kef02 cairo egipto 26 04 2017 vista de varios carteles a170427112942 / KHALED ELFIQI

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

El papa Francesc comença avui un viatge de dos dies a Egipte, el més perillós del seu pontificat després del que va fer el 2015, en plena guerra civil, a la República Centreafricana. Un dels motius del seu desplaçament és portar la seva solidaritat als cristians coptes, als quals els terroristes que diuen inspirar-se en l’islam han castigat amb un total de 40 atemptats, amb centenars de morts, des que van començar les anomenades primaveres àrabs (2011).

Tot i la inestabilitat que pateix la zona, durant els dos dies Francesc es desplaçarà en cotxes normals, sense blindatge. «Nosaltres no estem preocupats, perquè ells [els egipcis] volen que les coses surtin bé», va explicar Greg Burke, director de la sala de premsa del Vaticà, il·lustrant que el Papa es traslladarà «en cotxe normal, tancat però no blindat, perquè així ho ha volgut».

Durant la seva estada a Egipte, el Papa s’entrevistarà amb el president egipci, Abdul Fatah al-Sissi, però sobretot prendrà la paraula a la universitat Al-Azhar, que alguns consideren el Vaticà dels musulmans sunnites, que a tot el Pròxim Orient són combatuts pels musulmans xiïtes, en guerres com les de Síria, l’Iraq i el Iemen. 

El viatge té lloc tres setmanes després de dos atemptats del Diumenge de Rams contra els coptes, en què van morir 45 persones i un centenar més van resultar ferides. Els extremistes que ataquen els coptes no poden adduir que constitueixen una religió «forastera» o occidental, perquè són els únics egipcis actuals que descendeixen dels antics egipcis, mentre que els islàmics van arribar successivament, recolzats pels mateixos coptes com a alliberadors dels ocupants bizantins, que eren cristians, però repressors.

Malgrat això, a l’Egipte actual els cristians coptes pateixen discriminacions permanents als llocs de treball o en la construcció de vivendes i esglésies, tot i que els últims anys, atemptats extremistes a part, la seva situació ha millorat lleugerament.

Segons el Vaticà, el viatge papal té tres objectius principals: visitar la minoria dels catòlics (romans), trobar-se amb les altres confessions cristianes i els cristians coptes, i intervenir en una trobada interreligiosa a la universitat Al-Azhar, pronunciant un discurs  després de l’imam Admad al -Tayyib, que Francesc va rebre l’any passat al Vaticà. La reunió amb el president Al-Sissi tindrà caràcter privat.

TRADUCCIÓ A L’ÀRAB

Notícies relacionades

El Papa es reunirà també amb el cos diplomàtic, representants del món cultural i acadèmic i grups de catòlics. Parlarà en italià, amb traducció simultània en àrab, i la visita serà retransmesa per la televisió estatal. 

Respecte a si el Papa farà alguna referència al règim autoritari que actualment governa el país, el portaveu Burke va dir: «No farem feliç tothom, com passa sempre durant aquests viatges», tot i que «aviam què diu el Papa».