la carrera a l'elisi

Marine Le Pen, la 'prioritat nacional'

La líder ultradretana ha aconseguit atraure el vot dels perdedors de la globalització

fcasals38154975 francia170423122213

fcasals38154975 francia170423122213 / Frank Augstein

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Malgrat l'estratègia iniciada el 2011 per blanquejar el vell partit racista, xenòfob i antisemita fundat per Jean Marie Le Pen el 1972, el discurs del Front Nacional de Marine Le Pen segueix ancorat a l'extrema dreta, com ho demostren els temes que integren el seu programa: tancament de fronteres, rebuig de la immigració i del multiculturalisme i estigmatització dels estrangers.

La presència de l'islam és per a Marine Le Pen l'origen de la inseguretat física i econòmica i de la transformació dels estils de vida de la societat francesa. És cert que li ha donat un vernís republicà al concepte d'identitat nacional erigint-se en defensora de “tots els francesos”. No obstant, segueix explotant la seva obsessió antimusulmana, com va fer a Lió el 5 de febrer passat. “No volem viure sota el jou del fonamentalisme islàmic”, va declarar. 

RETÒRICA DE VICHY

A més, el seu programa electoral manté les essències de la “prioritat nacional” que en l'imaginari col·lectiu francès reenvia a la semàntica utilitzada pel règim de Vichy contra els jueus. La seva proposta de revisar la Constitució per privilegiar la nacionalitat francesa suposa una ruptura total amb l'actual sistema polític i tindria conseqüències en els 4,2 milions d'estrangers que viuen al país.

Aplicada al terreny laboral, la preferència nacional es reflectiria en un impost a la contractació d'estrangers per evitar el que el Front Nacional considera una competència deslleial que perjudica els treballadors autòctons. L'accés a les prestacions socials també es veuria restringit en el cas dels immigrants, a qui considera una càrrega per als comptes públics.    

En l'àmbit econòmic, Le Pen s'ha anat allunyant de mica en mica del neoliberalisme original de l'FN per configurar una agenda proteccionista i intervencionista, en què l'eix de gravetat se situa a l'esquerra, amb elements populistes per adaptar-lo al nou context de la crisi econòmica i els efectes de la globalització.

EUROFÒBIA

El projecte de la candidata ultradretana proposa un referèndum sobre la pertinença a la Unió Europea amb l'objectiu de recuperar la sobirania monetària, legislativa i territorial. Encara que durant la campanya ha desdibuixat la seva proposta d'abandonar la UE i la moneda única, l'eurofòbia és una de les senyes d'identitat del partit i Le Pen va aplaudir el referèndum britànic que va conduir al 'brexit'.

Notícies relacionades

Ideològicament, Le Pen se situa fora de la divisió esquerra-dreta, ataca les elits, assegura que parla en nom del poble i s'alinea amb la Rússia de Vladímir Putin. L'estratègia iniciada per Le Pen fa sis anys amb el suport del seu número dos, Florian Filippot, ha donat els seus fruits si s'observa el progressiu avanç electoral del partit.

No obstant, en el seu camí cap a l'Elisi encara hi ha obstacles. El primer, el mateix sistema electoral, majoritari a dues voltes, que requereix unes aliances que ara com ara no ha aconseguit forjar. “El Front Nacional té moltes dificultats per canviar la seva imatge. La majoria dels francesos creuen que és un partit perillós per a la democràcia”, recorda la historiadora Valérie Igounet a Mediapart.