Corea del Nord està "preparada per a la guerra"

Pyongyang exhibeix nous míssils de llarg abast en la seva gran parada militar per a honorar el fundador del país, Kim II Sung

Desfilada militar a Pyongyang. / ATLAS

Desfilada militar a Pyongyang.
Corea adverteix

/

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

No li va fer cap falta el pronosticat assaig nuclear perquè el seu missatge arribés clar al món: Corea del Nord té gosadia i instruments per respondre a qualsevol desafiament bèl·lic. La desfilada militar va començar amb amenaces i es va acabar amb l’aparador del sector productiu nacional més rutilant. Corea del Nord va tornar a mostrar que domina tant el missatge com el mitjà. Però és clar que aquesta exhibició del seu nou armament no farà baixar el suflé a la península, a la qual s’han desplaçat vaixells de guerra nord-americans per intimidar el país asiàtic.

Choe Ryong-Hae, número dos del règim, va acusar els EUA d’empènyer-los cap al conflicte. «Respondrem a la guerra total amb guerra total i contestarem a la guerra nuclear amb el nostre estil de guerra nuclear», va clamar en el discurs d’obertura de la parada militar convocada ahir per recordar l’avi del líder nord-coreà. «Un dels nostres progressos és haver creat una armada capaç de combatre amb qualsevol», va afegir abans de cedir el protagonisme a les armes.

La desfilada – acte central de la celebració del 105è aniversari de Kim Il-sung, pare de la nació i avi del dictador– havia de servir per prendre el pols a la carrera armamentista nord- coreana i comprovar si els seus avenços tecnològics sostenen les seves amenaces. La primera impressió és que sí, malgrat que els experts necessitaran temps per avaluar-ho. L’armament de Corea del Nord exigeix escepticisme, perquè ja abans va exhibir flamants míssils que després es van revelar falsos.

DEU CLASSES DE PROJECTILS

Notícies relacionades

L’atenció mundial se centrava en els míssils exhibits. Un total de 56 de deu menes diferents. A la plaça de Kim Il-sung es va presentar el que va semblar un nou projectil intercontinental de més abast que els ja coneguts (però mai utilitzats) KN-08 i KN-14. També un míssil balístic que es llança des d’un submarí i que ja va provar amb èxit l’any passat.

La jornada tenia un doble objectiu: amenaçar l’audiència externa i confortar la interna. I malgrat que es va acabar sense el temut assaig nuclear, sí que va aconseguir concitar l’adhesió de part del seu poble. «Aquestes armes demostren que no hem de témer que Trump ens declari la guerra», va sentenciar un assistent de 26 anys.