TENSIÓ A L'ÀSIA

Corea del Nord diu que està "preparada per a la guerra" després del desplegament naval dels EUA

El règim de Pyongyang condemna l'enviament de vaixells de guerra a la zona i assegura que respondrà a qualsevol "atac preventiu"

Pyongyang està a punt per respondre a tot tipus de guerra que desitgi Washington. / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Els Estats Units Corea del Nord segueixen tocant els tambors de guerra en una competició d'irresponsabilitats sense fre a la vista. Pyongyang ha aclarit aquest dimarts que està preparada per a la guerra mentre espera l'arribada a les seves costes d'una flota d'atac nord-americana.

L'enviament del portaavions 'USS Carl Vinson' i diversos vaixells i creuers de guerra carregats de míssils ha acabat per arruïnar la precària estabilitat a la península. Els Estats Units han insistit en les últimes setmanes que totes les opcions estan sobre la taula, inclosa la militar, i l'advertència ha guanyat pes després dels míssils llançats recentment a Síria. La possibilitat d'un atac nord-americà és més que un temor llunyà per a Pyongyang. Tots els inquilins de la Casa Blanca han rebutjat per prudència un atac preventiu de conseqüències imprevisibles però no sembla que Donald Trump ho vegi malament.

Les conseqüències serien “catastròfiques”, ha avançat avui el Ministeri d'Exteriors nord-coreà. “Corea del Nord està preparada per a qualsevol mena de guerra que els Estats Units triïn (…) La situació demostra una vegada més que Corea del Nord té raó a l'incrementar totes les seves capacitats militars d'autodefensa i d'atacs preventius basant-se en les armes nuclears”, continua.

No és probable que amaini la tempesta en els pròxims dies. Corea del Nord celebra aquesta setmana els aniversaris de la pujada al poder de Kim Jong-un i del naixement del seu avi i fundador del país, Kim Il-sung. És habitual que el règim estalinista acompanyi les celebracions amb llançaments de míssils o assajos nuclears. Imatges de satèl·lit mostren un febril moviment de camions en una de les zones on Pyongyang porta a terme les seves detonacions nuclears. Aquesta seria la tercera de l'any, un ritme desconegut fins i tot per als paràmetres nord-coreans.

Notícies relacionades

Els dubtes ara són si Pyongyang s'atrevirà a cometre alguna de les seves malifetes habituals amb l'amenaçant flota davant de les seves costes i, si passa, com reaccionarà Washington. Trump es va autoerigir recentment en l'home que solucionaria el problema nord-coreà fins i tot sense l'ajuda xinesa.

La diplomàcia intenta en les últimes hores posar una mica de seny en la crisi. Pequín i Seül han acordat que augmentaran les sancions a Pyongyang en cas d'assaig nuclear o llançament de míssil. Corea del Sud s'esforça aquests dies a subratllar la seva oposició a un atac nord-americà pels riscos directes. Seül es troba a penes a una cinquantena de quilòmetres de la frontera i els centenars de míssils que l'apunten serien difícilment neutralitzats.