CITA A LES SEYCHELLES

El fundador de Blackwater va intentar muntar un canal de comunicació secret entre Trump i Putin

prince-intermediario-trump

prince-intermediario-trump

1
Es llegeix en minuts

El fundador de la companyia de seguretat BlackwaterErik Prince -en qualitat d'enviat no oficial del president electe dels EUA, Donald Trump-, i un ciutadà rus pròxim al president Vladímir Putin es va reunir en secret el mes de gener passat a les illes Seychelles, segons publica 'The Washington Post' citant fonts nord-americanes, europees i àrabs. L'objectiu de la cita, en la qual van fer de mediador els Emirats Àrabs Units (EAU), era establir un canal de comunicació discret entre Trump i Putin.

Funcionaris nord-americans van dir que el FBI havia indagat sobre la reunió de Seychelles com a part d'una investigació més àmplia sobre la interferència russa en les eleccions nord-americans de 2016 i els presumptes contactes entre associats de Putin i de Trump. L'agència federal d'investigació va declinar fer comentaris al respecte

La trobada, que segons un funcionari va durar dos dies, se suma a la creixent xarxa de connexions entre Rússia i ciutadans nord-americans amb vincles amb Trump que la Casa Blanca ha sigut reticent a reconèixer o explicar.

El secretari de premsa de la Casa Blanca, Sean Spicer, ha negat la informació: "No som conscients de cap reunió i Erik Prince no va tenir cap paper en la transició". "Això és una completa invenció", ha afirmat en una nota un portaveu de Prince. "La reunió no va tenir res a veure amb el president Trump. ¿Per què l'anomenada 'comunitat d'intel·ligència amb pocs recursos' està jugant amb la vigilància dels ciutadans nord-americans quan hauria d'estar caçant terroristes?", afegia.

EL PAPER DELS EMIRATS

Notícies relacionades

El paper mediador dels Emirats Àrabs Units hauria estat justificat per l'interès del país del Golf a introduir una falca entre Rússia i l'Iran, país que veuen com un dels seus principals enemics. El 2016, el príncep hereu de Abu Dhabi, el xeic Mohamed bin Zayed al-Nahyan es va reunir dues vegades amb Putin, d'acord amb informacions facilitades per funcionaris occidentals, i va instar el líder rus a treballar més estretament amb els Emirats i amb Aràbia Saudita, en un esforç per aïllar l'Iran.

Menys d'una setmana abans de la reunió de Seychelles, les agències d'intel·ligència nord-americans van publicar un informe acusant Rússia d'intervenir clandestinament durant les eleccions de 2016 per ajudar Trump a arribar a la Casa Blanca.