SEGONA VOLTA DELS COMICIS

L'oficialista Lenín Moreno guanya les eleccions de l'Equador entre denúncies de frau de l'opositor Lasso

Escrutat el 96,39% de vots, el candidat de Correa suma el 51,12% de vots davant el 48,88% de l'aspirant de centredreta

Seguirem transformant l’Equador que va iniciar fa 10 anys Rafael, ha celebrat Moreno referint-se a Rafael Correa. / JOSÉ JÁCOME / VÍDEO: ATLAS

3
Es llegeix en minuts

El candidat oficialista a la presidència de l'Equador, Lenín Moreno, s'ha imposat a la segona volta de les eleccions al dirigent opositor Guillermo Lasso, de centredreta. Escrutat el 96,39% de vots, el candidat de Rafael Correa, del moviment d'esquerra Aliança País (AP) suma el 51,12% dels vots, davant el 48,88% del líder de Creant Oportunitats (CREO), segons dades del Consell Nacional Electoral (CNE). Uns resultats no acceptats per l'oposició, que ha llançat denúncies de frau electoral.

L'oficialisme ha començat a celebrar la victòria hores abans que l'escrutini estigués tan avançat, igual que des del primer moment l'oposició ha rebutjat els resultats i ha anunciat que denunciarà el "frau".

"Les dades són clares, són les dades que tenim nosaltres, completament fiables, tenim un avantatge molt, molt considerable", deia Moreno abans que el recompte oficial confirmés el seu avantatge.

També l'oposició va parlar de victòria i Lasso va concedir entrevistes avançant algunes mesures que pensava prendre com a governant, però l'aparició de les primeres dades confirmades pel CNE va canviar radicalment el missatge del dirigent de centredreta, que va passar de l'eufòria a la protesta. Lasso va denunciar llavors "pretensions de frau" i va assegurar que ja ha informat d'això el secretari general de l'Organització d'Estats Americans (OEA), Luis Almagro. També ha avançat que els assessors legals de la seva candidatura "presentaran quan abans millor totes les objeccions" per les suposades irregularitats.

DESCONFIANÇA PELS SONDEJOS

El candidat de CREO basa la seva desconfiança en el fet que la diferència entre les enquestes a peu d'urna i els resultats oficials arribés a "vuit punts, com amb trampa pretenen presentar". "No podem permetre que es pretengui violentar la voluntat popular", ha subratllat en una compareixença davant els seus seguidors.

També ha recordat que en la primera volta de les eleccions, celebrada el 19 de febrer, es van necessitar quatre dies per confirmar els resultats, mentre que aquesta vegada "pretenen dir que en 20 minuts es va apagar el sistema, va quedar fora de línia i després apareixen escrutats del 20% al 90% dels vots". Lasso ha convidat els seus seguidors i simpatitzants a actuar de forma pacífica, però "ferma" en les seves protestes, "que són legítimes en democràcia".

PROTESTES AL CARRER

I és que els partidaris de Lasso ja han sortit al carrer per expressar el seu malestar. S'han congregat als voltants de les dependències del CNE en diverses ciutats, com Quito, Guayaquil i Cuenca, entre altres, per expressar la seva disconformitat amb els resultats. Entre crits de "fora, Correa, fora" i rebuig al suposat "frau", la protesta ha tingut certs moments de tensió tot i que no s'han produït incidents de gravetat.

El president del país, Rafael Correa, ha condemnat els brots de violència. "¡Quina llàstima! Brots de violència a Quito, Esmeraldas, Ibarra i Azogues. El que no aconsegueixen a les urnes, ho volen aconseguir per la força", ha afirmat Correa al seu compte de la xarxa social Twitter.

MORALES I MADURO FELICITEN MORENO

Els presidents de Bolívia i de Veneçuela, Evo Morales i Nicolás Maduro, i l'exmandatària de l'Argentina Cristina Fernández ja han felicitat Lenín Moreno.

"El poble unit ha triomfat davant l'imperi i els seus submisos. ¡Felicitats germà @Lenin! (sic)", ha escrit a Twitter Morales, que es recupera a l'Havana d'una operació a què ahir va ser sotmès per extirpar-li un nòdul de la laringe. El mateix canal ha utilitzat el president veneçolà, Nicolás Maduro, que ha escrit: "Felicitats Equador. Ha triomfat la Revolució Ciutadana. Felicitacions President Rafael Correa. Company President Lenin Moreno Victòria Heroica (sic)".

Notícies relacionades

Una mica més extensa ha sigut l'expresidenta argentina Cristina Fernández, que ha escrit a Twitter que havia felicitat telefònicament "el nou president electe de l'Equador, company @Lenin" i l'actual mandatari, Rafael Correa, a qui ha transmès el seu "afecte de sempre".

Un total de 12,8 milions d'electors estaven cridats a participar en la segona volta dels comicis presidencials a l'Equador, a la qual van arribar Moreno i Lasso després de ser els candidats més votats en la primera volta, celebrada el 19 de febrer.