Indignació de les oenagés per un vídeo crític amb la seva tasca de rescat d'immigrants al Mediterrani

1
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Un vídeo que s'ha fet viral del bloguer italià Luca Donadell, titulat 'La veritat sobre els migrants', ha provocat el rebuig i la indignació de les oenagés que operen al Mediterrani central en el rescat d'immigrants. El document gràfic ha sigut reproduït al programa “Striscia la noticia”, de la cadena Mediaset, el dia 10 de març sota el títol 'Els refugiats Take-Away'. 

La reacció del director de l'oenagé Proactiva Open Arms, Òscar Camps, una de les citades pel bloguer no s'ha fet esperar i destaca per la seva contundència. El citat vídeo, segons Camps, presenta una anàlisi superficial de la greu crisi migratòria que sacseja la zona i, "a partir de suposicions superficials i insubstancials", presenta els rescats del vaixell 'Golf Azzurro' de Proactiva Open Arms, juntament amb els realitzats per altres vaixells de la Guàrdia Costanera italiana i altres organitzacions no governamentals, en una imaginària connivència amb un "business" criminal". Camps lamenta que s'atreveixin a "presentar connexions absurdes i atrevides entre les operacions de rescat al mar i la gestió en terra dels migrants, la corrupció i la mala administració del fenomen migratori des de la Unió Europea i Itàlia".

Camps recorda que, a pesar de la intimidació a què són sotmeses les oenagés que porten a terme operacions de rescat al Mediterrani, només el 2016 van rescatar més de 70.000 migrants, més d'un terç dels aproximadament 180.000 que van arribar durant tot l'any 2015. Va ser un any amb un pèssim registre en el recompte de persones ofegades, amb més de 5.000 morts.,

DIFAMAR EN XARXES SOCIALS

Notícies relacionades

El director de Proactiva Open Arms es pregunta: ¿Aquesta és la nova solució a la crisi dels refugiats proposada pels polítics de la UE?,¿Amenaçar els voluntaris per debilitar el suport a solucions més humanes? ¿Comprar “altaveus” en les xarxes socials per propagar ràpidament un missatge difamatori, alt i clar, amplificat pels mitjans afins al poder?

La penalització de voluntaris i oenagés, assegura Oscar Camps, només procura desencoratjar la participació de la societat civil europea contra aquest crim i, en última instància, intentar debilitar i dividir l'últim bastió contra la línia dura de la UE amb els Drets Humans. "Ens sentim orgullosos de ser els seus 'criminals', mai serem còmplices", sentencia Camps.