CRISI DIPLOMÀTICA

Creix la tensió entre Corea del Nord i Malàisia pel cas de l'assassinat de Kim Jong-nam

El règim estalinista de Pyonyang prohibeix sortir del país a tots els malaisis i el Govern de Kuala Lumpur respon amb la mateixa mesura

El líder de Corea del Nord, Kim Jong-un (esquerra), i el seu germà mort, Kim Jong-nam.

El líder de Corea del Nord, Kim Jong-un (esquerra), i el seu germà mort, Kim Jong-nam. / AP

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La investigació per la mort de Kim Jong-nam, germanastre del líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, està tensant les relacions entre el règim de Pyongyang i Malàisia, país on va ser assassinat Jong-nam. En les últimes hores, Corea del Nord ha anunciat que prohibeix sortir del país a tots els ciutadans malaisis fins que el cas de l'assassinat tingui "una resolució adequada", i Malàisia ha fet el mateix amb els diplomàtics i els empleats de l'ambaixada d'aquest país a Kuala Lumpur.

La Cancelleria nord-coreana ha informat l'ambaixada de Malàisia a Pyongyang que no permetrà sortir a cap malaisi fins que la seguretat dels seus ciutadans i personal diplomàtic al país del Sud-est Asiàtic "no estigui totalment garantida mitjançant la resolució adequada del cas", segons una nota de l'agència de notícies KCNA.

En resposta, el viceprimer ministre malaisi, Ahmad Zahid Hamidi, ha anunciat que el seu país farà el mateix amb els diplomàtics i treballadors de l'Ambaixada de Corea del Nord a Kuala Lumpur, una decisió de què està exempt el personal civil.

ESTAT HERMÈTIC

"El Ministeri de l'Interior a través del Departament d'Immigració ha emès una directiva immediata perquè a cap funcionari o empleat de l'Ambaixada de Corea del Nord se li permeti sortir del país", ha assenyalat Hamidi, que també està al capdavant de la cartera d'Interior, recull l'agència malàisia Bernama.

El Govern de Malàisia (que tenia un acord recíproc d'exempció de visats amb Corea del Nord) ha confirmat que 11 dels seus ciutadans es troben actualment a l'hermètic Estat estalinista, dels quals tres són personal de l'ambaixada, sis familiars i dos treballadors de l'ONU.

L'anunci de Corea del Nord i la rèplica de Malàisia arriben després que la policia malàisia informés aquest dijous que tres nord-coreans sol·licitats per a la investigació de la mort del germà del líder de Corea del Nord es refugien a la seva ambaixada a Kuala Lumpur i que la legació diplomàtica de Pyongyang no està col·laborant amb les indagacions.

EXPULSIÓ D'AMBAIXADORS

El comunicat del règim 'juche' també arriba un dia després que Pyongyang declarés persona no grata l'ambaixador malaisi a Corea del Nord.

La decisió es va prendre com a represàlia per l'expulsió del seu ambaixador a Malàisia, ordenada per Kuala Lumpur dissabte passat, després de les seves crítiques a la investigació per l'assassinat de Kim Jong-nam, germà de Kim Jong-un.

Notícies relacionades

Kim Jong-nam va morir el 13 de febrer al ser assaltat a l'aeroport de Kuala Lumpur per dues dones -detingudes i imputades- que li van fregar la cara amb l'agent nerviós VX.

Pyongyang, per la seva part, sosté que la mort va ser causada per un atac cardíac i va acusar les autoritats malàisies de conspirar juntament amb els Estats Units i Corea del Sud, dos països amb els quals es manté tècnicament en guerra des del 1950.