Renzi dimiteix com a secretari general del Partit Demòcrata per tornar-se a presentar

La formació viu hores de tensió per l'amenaça d'escissió d'un grup minoritari

37358671 60

37358671 60 / Giuseppe Lami (AP)

2
Es llegeix en minuts

L'ex primer ministre italià Matteo Renzi va dimitir aquest diumenge com a secretari general del Partit Demòcrata (PD), però va deixar la porta oberta a una nova candidatura a aquest càrrec, es va anunciar en l'assemblea del grup polític.

En l'obertura de l'assemblea, decisiva per al futur de la formació davant les crítiques d'una minoria que amenaça amb l'escissió, el president del PD, Matteo Orfini, va informar que en les últimes hores va rebre la dimissió formal del secretari general.

Així mateix va comunicar que, a més de les candidatures ja rebudes, s'ampliava durant dues hores més la recollida de firmes per a la presentació de nous candidats.

AMENAÇA D'ESCISSIÓ

Les divergències es refereixen tant a la data del congrés com de les primàries per elegir el nou secretari general.

Un grup minoritari crític amb Renzi, la dimissió del qual s'esperava, amenaça amb l'escissió si el congrés es convoca immediatament i demanen que s'esperi al setembre o l'octubre per donar temps a realitzar un projecte comú.

El president de la regió de la Pulla, Michele Emiliano, també va exigir que Renzi no es torni a presentar com a candidat a la secretaria general del partit.

Després de l'anunci de la dimissió, Renzi va prendre la paraula per dir que li dol la paraula "escissió", "de les més lletges que es poden sentir en el vocabulari polític juntament amb la paraula 'xantatge'".

CONGRÉS IMMEDIAT

"Un gran partit no pot aturar-se amb les amenaces d'una minoria", va assegurar, abans d'afegir que la imatge d'un partit dividit ha sigut només "un regal a Beppe", en referència a Grillo, líder del "Moviment 5 Estrelles".

Renzi va defensar la seva decisió presa la setmana passada durant una altra assemblea d'organitzar un congrés immediat amb el desafiament de "recuperar el consens" dels electors, així com "discutir sobre els continguts i no sobre les faccions".

"Si no es fa el congrés serem com els altres (...) El congrés és l'alternativa al model Casaleggio (Gianroberto, fundador del M5S) o al model Arcore (en al·lusió a la residència de Silvio Berlusconi)", va dir.

POLÈMICA RERE POLÈMICA

L'excap del Govern va defensar un PD on "tots se sentin a casa i siguin lliures de discutir", però va criticar que cada setmana hi hagi polèmiques per qualsevol cosa.

Renzi, que va deixar el càrrec de primer ministre el 4 de desembre del 2016 després de perdre el referèndum constitucional sobre la reforma del Senat, va explicar que ha volgut dimitir com a secretari general pel bé del partit.

Però va reiterar que no se li pot demanar no tornar a ser candidat "perquè això no pot ser una regla del joc democràtic".

Va confessar que, davant les crítiques rebudes, va pensar fins i tot "a fer un pas enrere", però que finalment va rebutjar aquesta possibilitat "perquè no es pot eliminar un problema eliminant una persona".

Notícies relacionades

Amb aquest discurs, Renzi va deixar oberta la seva possible candidatura a secretari general i va recolzar de nou l'organització d'un congrés immediat.

Durant el transcurs d'aquesta assemblea, que durarà tot el dia, s'esperen possibles conseqüències a aquestes decisions de Renzi.