CAOS AL BRASIL

Una vaga de policies desencadena una onada d'assassinats en un estat del Brasil

Centres educatius, organismes públics, algunes sucursals bancàries i la gran majoria dels comerços d'Espírito Santo han interromput les seves activitats

zentauroepp37220542 bra01  vit ria  brasil   09 02 17   los militares del ej rci170209181303

zentauroepp37220542 bra01 vit ria brasil 09 02 17 los militares del ej rci170209181303 / Antonio Lacerda

1
Es llegeix en minuts
JOAQUIM PIERA

Vitória, la capital de l’estat d’Espírito Santo, s’ha convertit en una ciutat fantasma i sense llei ocupada per la por. La vaga de la Policia Militar, que es va iniciar el cap de setmana passat, s’ha traduït en una onada de violència sense precedents. Ja es comptabilitzen 101 assassinats a tot l’estat, al sud-est del país. Al gener, en canvi, només hi va haver quatre homicidis.

Centres educatius, organismes públics, algunes sucursals bancàries i la gran majoria dels comerços han interromput les seves activitats. Els autobusos han deixat de transitar a la capital i a l’àrea metropolitana arran de l’assassinat d’un líder sindical. Mil integrants de l’Exèrcit i 200 de la Força Nacional, convocats de manera urgent d’altres estats del país, patrullen ara pels carrers deserts.

Els saquejos de comerços de principis de setmana han cessat. Les execucions no, tot i que la majoria són venjances entre bandes als barris perifèrics més pobres de la ciutat, segons assenyalen els especialistes en seguretat.

TIROTEJOS A PLENA LLUM

Les xarxes socials i els programes informatius s’han inundat de vídeos casolans que mostren imatges de tirotejos a plena llum del dia. Alguns veïns s’han organitzat i han aixecat fins i tot barricades per evitar invasions als seus edificis residencials. Només dilluns, a Vitória hi va haver 200 incidències, entre robatoris de vehicles i atracaments als seus ocupants.

Notícies relacionades

El Govern de l’estat d’Espírito Santo ha qualificat de «xantatge vergonyós» l’actitud dels agents de l’ordre, que demanen un augment de sou i millors condicions de treball. Com que el cos està militaritzat i no té reconegut el dret de vaga, la fórmula ha sigut el bloqueig de les comissaries per part dels familiars, que estan acampats i obstrueixen els accessos.

En un moment de recessió econòmica i retallades generalitzades, el Govern federal de Michel Temer té por que la vaga a Espírito Santo contamini altres estats, com ja va passar al gener amb la crisi a les presons, on 65 interns van ser assassinats. A la ciutat de Rio de Janeiro, on hi ha salaris endarrerits des de fa un any, la Policia Civil assegura que el 90% de les comissaries estan en vaga.