La policia registra l'Assemblea Nacional buscant proves contra la dona de Fillon

Els agents creuen que Penelope Fillon, que segons els mitjans va cobrar 900.000 euros, no tenia acreditació per accedir a la Cambra ni disposa de correu electrònic específic

zentauroepp37033627 file photo   french politician francois fillon  member of th170125121944

zentauroepp37033627 file photo french politician francois fillon member of th170125121944 / CHARLES PLATIAU

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Per a desgràcia de François Fillon, l’incendi del 'Penelopegate' està encara molt lluny d’extingir-se. La fiscalia continua buscant proves que acreditin l’activitat professional de la dona del candidat conservador a la presidència de la República.

Després d’haver interrogat durant cinc hores la parella aquest dilluns passat, la investigació preliminar oberta el 25 de gener va portar ahir els agents policials fins a la mateixa Assemblea Nacional, i amb la seva presència es va crear un notable enrenou a l’hemicicle.

La policia va registrar les dependències on hi ha els serveis administratius de la Cambra baixa i, segons el diari 'Le Parisien', Penelope Fillon mai va tenir una acreditació per accedir a l’Assemblea ni adreça de correu electrònic específica entre 1998 i 2007.

Durant aquells anys, segons va revelar la setmana passada 'Le Canard Enchaîné', la dona de l’ex primer ministre de Nicolas Sarkozy va estar contractada com a assistent del seu marit, cosa que molts diputats desconeixien fins ara. Els parlamentaris francesos disposen d’un pressupost de 9.500 euros al mes per pagar als seus col·laboradors, i no és il·legal que siguin familiars a condició que la feina remunerada amb diner públic sigui real i no fictícia, com sembla el cas de Fillon.

NERVIS AL PARTIT

Encara que no és gaire habitual que la policia registri l’Assemblea Nacional, el cap de files del grup parlamentari d’Els Republicans, Christian Jacob, es va esforçar inútilment a treure ferro a l’assumpte. «El president de l’Assemblea, com és tradició, ens ha informat que hi havia una petició de registre», va dir Jacob, que va subratllar que Fillon és «víctima d’un atac» i que el partit està darrere del seu candidat com un sol home.

Oficialment, l’equip de Fillon s’alegra que la investigació judicial avanci amb rapidesa, perquè diuen que així l’assumpte es tancarà aviat i el candidat podrà reprendre la seva campanya electoral amb normalitat. Però extraoficialment es comença a parlar d’un pla b i en la premsa circula el nom del jove senador François Baroin, antic sarkozysta convertit al fillonisme, com a recanvi d’urgència.

Tal com estan les coses, la investigació es pot arxivar per falta de proves incriminatòries o bé passar a mans d’un jutge instructor que, eventualment, podria imputar Fillon per un delicte de desviament de fons públics. Fa uns dies, el líder d’Els Republicans va dir que si es produís aquesta imputació, ell es retiraria de la carrera presidencial.

Mentrestant, l’escàndol és un llast per a la seva campanya i dona ales a la candidatura d’Emmanuel Macron, l’exministre d’Economia d’Hollande, que concorre a les eleccions presidencials amb una formació de nou encuny i un ideari centrista que atrau esquerra i dreta.

NOVES DADES

Notícies relacionades

L’esposa de qui fins ara era el favorit per arribar a l’Elisi el maig vinent també va estar contractada com a assessora literària a 'La Revue des deux mondes', propietat del ric empresari amic de Fillon Marc Ladreit de Lacharrière. Igual que l’exdirector de la revista Michel Crépu, que diu no haver-se trobat mai a la redacció amb Penelope, Lacharrière ha sigut interrogat per la policia.

En total, segons noves dades revelades ahir per 'Le Canard Enchaîné', els ingressos de Penelope Fillon per les seves feines al Parlament i a la revista arribarien a 900.000 euros. El setmanari avança així mateix que dos fills del matrimoni es van embutxacar 84.000 euros bruts en concepte d’assistents del seu pare quan aquest va ser senador entre el 2005 i el 2007. En aquest període, segons el diari 'Mediapart', Fillon també es va beneficiar d’un fosc fons creat per repartir entre ses senyories el romanent no gastat d’un pressupost destinat inicialment a pagar als col·laboradors parlamentaris.