Trump comença a executar el seu programa

La web de la Casa Blanca elimina totes les referències al canvi climàtic

La nova Administració posa els tractats comercials en el punt de mira

 

  / AFP / J. SCOTT APPLEWHITE

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÖDICO / WASHINGTON

Just després de prendre possessió al Capitoli i envoltat de la seva família, Donald Trump va firmar els seus primers decrets presidencials, va enviar els nomenaments del seu Govern al Senat i va instar a celebrar un dia nacional de patriotisme.

El canvi d’Administració també es va notar de seguida a la pàgina web de la Casa Blanca (www.

whitehouse.gov), que va publicar tota una declaració d’intencions del nou president.

El Gabinet de Trump va recordar el seu compromís d’eliminar les «polítiques perjudicials i innecessàries com el pla d’acció climàtic d’Obama». Totes les referències al canvi climàtic que hi havia a la web presidencial van ser eliminades.

NI TPP NI NAFTA

En un comunicat, el Govern de Trump va recordar també que la seva estratègia per protegir l’ocupació passa per retirar-se del Tractat comercial Transpacífic (TPP) firmat amb els països asiàtics. Així mateix, també es refereix a la intenció de renegociar el Tractat de Lliure Comerç (NAFTA) firmat l’any 1994 entre els Estats Units, el Canadà i Mèxic.

«Durant molt temps, els nord-americans s’han vist forçats a acceptar un tractat que ha posat els interessos de l’elit de Washington per sobre dels homes i les dones treballadors d’aquest país», diu el comunicat publicat a la Casa Blanca.

A través d’una altra nota, el nou Govern va condemnar «el perillós clima antipolicial als Estats Units» i va recordar a més a més la intenció de construir un mur amb Mèxic per frenar la immigració. «El nostre país necessita una llei més forta, més compromís comunitari i més eficàcia policial», diu el text.  En política exterior, la «prioritat» del Govern serà la «derrota de l’Estat Islàmic i d’altres grups radicals islàmics», sense oferir més indicacions.

HOMENATGE A CLINTON

El dia va ser intens per a Trump. Entre el seu discurs inaugural i la desfilada fins a la Casa Blanca va participar en un dinar amb els membres del Congrés. Allà és on el flamant president va tenir un gest envers Hillary Clinton, la rival demòcrata a qui va derrotar en les eleccions de novembre, per a qui va demanar un aplaudiment: «Em sento honrat de saber que el president Bill Clinton i Hillary Clinton han vingut fins aquí avui i us demano un aplaudiment».

Notícies relacionades

Després d’una campanya electoral particularment agressiva i de l’amarga derrota electoral soferta el dia 8 de novembre passat, Hillary Clinton havia fet molt poques aparicions públiques. Assistint a la investidura de Trump amb el seu marit, l’ex primera dama i excandidata a la presidència dels Estats Units va donar mostres d’un innegable fair play i va consagrar el seu retorn a l’escena pública.

Una de les primeres reaccions després del jurament de Trump va arribar d’un dels països en el punt de mira del nou mandatari nord-americà: Mèxic. El seu president, Enrique Peña Nieto, el va felicitar i va assegurar que «la protecció dels mexicans» guiarà les relacions amb el nou Govern nord-americà.