ESPERAT DISCURS DE LA 'PREMIER' BRITÀNICA

May confirmarà avui que el Regne Unit renunciarà al mercat únic

Recuperar el control total de les fronteres, una de les 12 prioritats que marcaran les negociacions amb la UE

mbenach36907151 britain s prime minister theresa may delivers a speech on le170117133017

mbenach36907151 britain s prime minister theresa may delivers a speech on le170117133017 / POOL

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Theresa May confirmarà aquest dimarts que el Regne Unit abandonarà el mercat únic. En el seu discurs més important fins ara sobre el ‘brexit’, davant una audiència de diplomàtics i ambaixadors de tot el món, a Lancaster House, la primera ministra definirà 12 objectius prioritaris amb què anirà a les negociacions amb la Unió Europea, previstes per al mes de març. Al capdavant d'aquesta llista, May col·loca el final de la circulació de ciutadans europeus i la represa de la sobirania per controlar les seves fronteres. El Regne Unit també donarà per acabada la jurisdicció del Tribunal Europeu de Justícia. Només els jutges britànics decidiran en el futur sobre les lleis en vigor.   

“Busquem una relació nova i igualitària entre un país independent que es governa així mateix, una Gran Bretanya global i els nostres amics i aliats de la UE”, assenyalarà May, que advocarà per un “brexit' net”. Això significa en el seu vocabulari ruptura total i sense mitges tintes, cosa que satisfarà els euroescèptics. “No a una pertinença parcial a la Unió Europea, o a ser membre associat a la Unió Europa o a res que ens deixi mig a dins, mig a fora”. 

Notícies relacionades

Altres prioritats de May seran assegurar els drets dels ciutadans de la UE al Regne Unit, el compromís de respectar els drets dels treballadors, construir una forta relació comercial amb la UE i la resta del món, fer del Regne Unit un lloc atractiu per a inversors i estudiants, i preservar la unitat nacional. Escòcia ha amenaçat de celebrar un nou referèndum d'independència si el Regne Unit abandonava el mercat únic. 

La primera ministra demanarà a tots els britànics que oblidin les divisions causades pel referèndum. La impressió és, però, que el 52% que va votar per la sortida imposarà el seu criteri al 48% que ho va fer per la permanència i ara serà ignorat.