Desenes de milers de civils segueixen atrapats a Alep a l'espera que es reprengui l'evacuació

Damasc i els rebels pacten la sortida de civils i combatents de dues poblacions assetjades pels opositors i dues pel règim

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Milers de persones esperaven ahir que les evacuessin de l’est de la ciutat d’Alep, situada al nord-oest de Síria, després que es va tornar a interrompre la sortida de civils i rebels de les àrees que els opositors armats controlaven des del 2012.

Aquestes esperades evacuacions d’Alep es podrien reprendre si finalment es fa efectiu un altre pacte a què van arribar el Govern sirià i els rebels que encara queden a l’est d’Alep perquè civils i combatents puguin sortir de quatre ciutats assetjades més. Es tracta de Kafraya i Fua, assetjades pels rebels, i de Madaya i Zabadani, encerclades per l’Exèrcit sirià.

TRASLLAT DE XIÏTES

Desenes d’autobusos estaven ahir preparats per evacuar prop de 4.000 persones de Fua i Kefraya, a la província d’Idleb (nord), segons l’Observatori Sirià de Drets Humans (OSDH). Estava previst que en sortissin ferits greus, orfes i parents d’altres residents evacuats anteriorment. Unes 20.000 persones habiten en aquestes dues poblacions xiïtes, entre elles, 7.000 menors d’edat i 4.500 combatents lleials al Govern sirià, a més a més de milicians del grup xiïta libanès Hezbol·là, que lluita en el bàndol governamental.

Segons l’OSDH, també es preparava l’evacuació de ferits i malalts de Madaya i Zabadani, ubicades al nord-oest de Damasc i controlades pels rebels.

Aquest nou pacte d’alto el foc per permetre les evacuacions d’aquestes quatre ciutats es va produir després que van fracassar els anteriors, forjats per Rússia, aliada del règim del president sirià, Baixar al-Assad, i per Turquia, que dóna suport als opositors.

Entre dijous i divendres, més de 8.000 persones, segons mitjans de comunicació sirians, van ser evacuades de l’est d’Alep en autobusos, custodiats per la Mitja Lluna Roja siriana i pel Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR).

ACUSACIONS MÚTUES

Notícies relacionades

Però l’evacuació es va aturar perquè Damasc va acusar els rebels d’haver disparat contra zones controlades pel Govern. Els opositors, pel seu costat, van afirmar que l’atac va procedir de les files del règim. L’evacuació d’Alep es va interrompre també perquè no havia començat la de Fua i Kefraya, condició imposada per l’Iran, aliat de Damasc i Hezbol·là.

Si finalment aquest puzle de pactes encaixa, els milers de persones que esperen per escapar del drama que es viu a l’est d’Alep seran traslladades, a través de territori controlat pel Govern sirià, a la ciutat d’Idlib, que està sota domini de l’anomenat Jabhat Fateh al-Sham (abans Front Al-Nusra, vinculat a Al-Qaida) i de grups rebels.