L'alcalde d'Alep: "Tenim més de 50.000 persones que només esperen la mort"

Brita Hagi Hassan insta la UE a enviar observadors i a garantir corredors segurs

"No demano a cap país que vagi a la guerra, l'únic que demanem és que se salvin civils", reivindica a Brussel·les

alepo1

alepo1

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Brita Hagi Hassan, alcalde d'Alep est, no ha pogut tornar a la seva ciutat des del mes de juliol pels constants atacs i l'estat de setge que viu la localitat des de fa quatre mesos. Aquest dijous, coincidint amb l'últim Consell Europeu de l'any en què es tornarà a parlar de SíriaConsell Europeu, ha anat a Brussel·les a denunciar la passivitat de la comunitat internacional i a instar la Unió Europea que actuï i ajudi a evacuar les milers de persones atrapades.

“Tenim més de 50.000 persones que només esperen la mort. Volem una postura forta de la Unió Europea per salvar civils i treure els criminals. És l'última oportunitat”, ha explicat a les portes de l'edifici Justus Lipsius, on es reuneixen des d'aquest migdia els líders europeus. Hagi Hassan té previst trobar-se amb el president de la UE, Donald Tusk, per transmetre-li en primera persona l'horror que es viu a Alep est i demanar-li més implicació, encara que confia que podrà presentar el seu testimoni a altres dirigents.

“Hi ha més de 800 ferits a l'est d'Alep que necessiten una evacuació urgent, més de 5.000 ferits menys greus. Tots els hospitals han sigut destruïts”, ha relatat davant una dotzena de periodistes. Hagi Hassan espera que la seva presència a Brussel·les serveixi perquè la Unió Europea adopti una “postura valenta”, que enviï forces i observadors per avaluar el procés d'evacuació i garanteixi la creació de corredors humanitaris segurs per treure els civils. “No demano a cap país que vagi a la guerra. L'únic que demanem és que se salvi civils i es garanteixin corredors humanitaris segurs”, ha reivindicat, alhora que ha recordat que la guerra civil a Síria ja s'ha saldat amb 500.000 morts i 12 milions de persones desplaçades.

SILENCI DE LA COMUNITAT INTERNACIONAL

Notícies relacionades

“Són crims terribles i la comunitat internacional guarda silenci. Per dir la veritat la idea d'una llei internacional ha sigut assassinada a Alep, a Síria, pel desesperant silenci de la comunitat internacional davant aquests crims”, ha lamentat, i hi instat la UE i la comunitat internacional a jutjar d'una vegada per sempre el responsable d'aquesta situació. A més, abans de parlar de castigar Rússia, considera que els 28 haurien de “castigar Baixar al-Assad” perquè és el responsable. “Primer haurien de castigar Baixar al-Assad i, quan ho facin, Rússia no tindrà més legitimitat per seguir intervenint a Síria”, ha proclamat.

Segons Hagi Hassan, l'oposició al règim són els únics que estan lluitant contra l'Estat Islàmic i altres organitzacions terroristes. “Les persones armades a l'est d'Alep han sigut forçades i conduïdes a agafar les armes. No han tingut cap més opció. Si hi hagués un alto el foc real i l'eliminació d'aquest règim (de Baixar al-Assad) aquesta gent deixarien les armes”, assegura.