LA GUERRA DE SÍRIA

Centenars de persones aconsegueixen sortir d'Alep

Els primers combois evacuen rebels, les seves famílies i ferits de zones de l'est de la ciutat cap a àrees controlades per l'oposició

Assad felicita els sirians per l'"alliberament" de la segona localitat del país, que considera un punt d'inflexió en la guerra

Les ambulàncies amb ferits evacuats d’Alep arriben a la zona rebel d’Idlib. / periodico

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

L'evacuació dels barris de l'est de la ciutat siriana d'Alep que encara estan parcialment en mans de forces rebels ha començat aquest dijous amb la sortida de les primeres 1.000 persones, diverses hores després del previst. Un segon comboi ha permès després evacuar 1.100 persones més, segons fonts del Govern turc.

A poca velocitat, un primer comboi d'almenys 13 ambulàncies blanques i 20 autobusos verds, custodiats per vehicles del Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) i la Mitja Lluna Roja Àrab de Síria, han sortit del districte d'Al-Amiriyah per desplaçar-se fins a Al-Raixidin, a l'oest de la ciutat, però en mans rebels.

A la primera caravana, que ha travessat la zona de Ramusa, controlada pel règim de Damasc, hi viatjaven 951 persones, entre elles més de 200 combatents i 108 ferits, segons una font militar citada per l'agència France Presse.

Entre els evacuats s'hi han vist persones grans que ploraven al pujar als autobusos, altres que se sentien alleujats al sortir i alguns que temien pujar als autocars per por de caure en mans de milícies pro Assad.

PACTE DE TREVA

L'operació s'ha pogut iniciar després d'un pacte d'alto el foc de tres dies que va entrar en vigor diverses hores després del que s'havia estipulat. Dimarts, Rússia Turquia, padrins del règim de Damasc i els opositors, respectivament, van pactar l'evacuació de l'est d'Alep, però l'acord va fracassar i es va tancar dijous a la matinada.

El pacte també preveu que puguin sortir ferits i malalts de Fua Kefraya, dues localitats xiïtes en mans rebels a la província d'Idleb. La sortida del comboi d'Alep ha sigut complicada i en un primer moment s'ha temut que l'evacuació no es pogués fer. Els vehicles han sigut tirotejats i en l'atac ha mort almenys una persona i n'han resultat ferides quatre més, segons ha indicat la Defensa Civil Siriana. Aquest grup, conegut com a cascos blancs, ha atribuït els trets a una milícia lleial a Assad.

“El comboi ha travessat la línia de front i està en camí cap a zones rurals de l'oest d'Alep”, ha indicat Ingy Sedky, portaveu del CICR a Síria, a France Presse. El comboi ha aconseguit arribar al destí, segons ha confirmat Ahmad al-Dbis, cap d'una de les unitats mèdiques i de voluntaris que coordinen les evacuacions.

“El comboi tornarà per evacuar altres persones i així en diverses ocasions. Continuarem mentre les condicions ho permetin”, ha assegurat Sedky.

EVACUAR 4.000 PERSONES

Aquest dijous estava previst evacuar unes 4.000 persones, rebels i les seves famílies entre ells, segons la televisió estatal siriana. Està previst que l'operació duri uns tres dies i que aconsegueixin sortir unes 100.000 persones, segons ha afirmat el viceprimer ministre turc, Veysi Kaynak. Turquia podria instal·lar un camp per acollir els evacuats dins de Síria. Segons Moscou, uns 3.000 rebels han sortit d'Alep i ja són més de 100.000 els civils que han aconseguit arribar a zones segures.

Un periodista independent a Alep, Zuhir al-Ximale, ha indicat que “els civils no tenen cap més opció que quedar-se o marxar. Si es queden estaran sota control del règim. La majoria de la gent se'n vol anar perquè tenen por de possibles massacres”, ha dit Ximale a Reuters. La gent està desesperada per arribar a llocs on puguin tenir aliments, medecines i combustible, ha indicat el periodista.

MILÍCIES XIÏTES

L'evacuació d'Alep escenifica la victòria del president sirià, Baixar al-Assad, a Alep, la segona ciutat del país, però la més poblada i antic motor econòmic de Síria. Les forces governamentals sirianes, assistides per milícies iranianes i combatents del grup xiïta libanès Hezbol·là, així com pels bombardejos de l'aviació russa, han aconseguit prendre l'est de la ciutat als rebels, que controlaven aquesta part des del 2012.

El triomf d'Assad a Alep és el més important del règim en tota la guerra, ja que li aplana el camí a la victòria definitiva sobre els opositors armats.

Notícies relacionades

El president sirià ha felicitat avui els sirians per l'“alliberament” d'Alep i ha descrit la imminent captura d'Alep per part del seu Exèrcit de “punt d'inflexió”. “Crec que després de l'alliberament d'Alep parlarem de la situació com abans de l'alliberament d'Alep i després”, ha dit en un vídeo difós per l'agència oficial de notícies Sanà, aparentment gravat amb un telèfon.

En el vídeo, Assad ha augurat que "la situació canviarà no només a Síria o a la regió, sinó també a tots els països del món; hi haurà un abans i després d'Alep, el temps es convertirà en història". "Afirmo que els fets d'avui són història, que tots els ciutadans sirians l'estan escrivint, però no ha començat avui sinó fa cinc anys amb el començament de la crisi i la guerra a Síria", ha assenyalat, assegurant que tots els sirians s'han mantingut "al costat del seu país i de la pàtria".