Trump nomena el general 'Gos Boig' Mattis, un 'exmarine' veterà de l'Iraq i l'Afganistan, secretari de Defensa

El militar, considerat un dur, ha sigut molt crític amb la política d'Obama amb l'Iran

FLE - In this March 5, 2013, file photo, then-Marine Gen. James Mattis, commander, U.S. Central Command, testifies on Capitol Hill in Washington. President-elect Donald Trump says he will nominate retired Gen. James Mattis to lead the Defense Department.(AP Photo/Evan Vucci, File)

FLE - In this March 5, 2013, file photo, then-Marine Gen. James Mattis, commander, U.S. Central Command, testifies on Capitol Hill in Washington. President-elect Donald Trump says he will nominate retired Gen. James Mattis to lead the Defense Department.(AP Photo/Evan Vucci, File) / EVAN VUCCI / AP

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El president electe dels EUA, Donald Trump, ha nomenat el general James Mattis, un antic 'marine' que va servir a l'Iraq i l'Afganistan, el seu secretari de DefensaJames Mattis, un antic 'marine' que va servir a l'Iraq i l'Afganistan, el seu secretari de Defensa. "És el millor", ha dit Trump, que ha fet l'anunci durant un míting a Ohio. "És el més semblant al General Patton que tenim", ha dit Trump a la multitud.

El general Mattis, conegut per 'Gos Boig', 'el Rabiós' o el 'Monjo guerrer', havia sigut molt crític amb la política d'Obama al Pròxim Orient, especialment en relació amb l'Iran, un país que va definir "com l'amenaça més duradora per a la pau i l'estabilitat" en aquesta regió.

Retirat el 2013, aquest militar ja va liderar una brigada durant la primera guerra del Golf el 1991 i va comandar part de les tropes nord-americanes durant la intervenció a l'Afganistan el 2001. A l'Iraq, va comandar una força de 'marines' i, entre altres batalles, va participar en la cruenta presa de Fal·luja. Més tard, va estar destinat a l'OTAN i va acabar la seva carrera a l'ala del Comandament Central dels EUA dedicada al Pròxim Orient

ENTREGA I LIDERATGE

Notícies relacionades

Els que han servit amb ell el veneren, per la seva entrega i la seva capacitat de lideratge, sobretot al camp de batalla. Batejat com el 'monjo guerrer', perquè es va consagrar a la carrera militar i no es va casar ni va tenir fills, durant la seva presència a l'Iraq va elaborar un manual de contrainsurgència que va contribuir a calmar l'onada de violència sectària a l'Iraq.

No obstant, per al seu nomenament encara falta que rebi el vistiplau del Congrés, ja que la llei nord-americana estableix que un militar ha de fer almenys set anys que estigui retirat -Mattis només en fa tres- per poder ser secretari de Defensa.