Europol avisa que l'Estat Islàmic pot recórrer als segrestos

L'agència europea de policia revisa l'amenaça gihadista i el 'modus operandi' al vell continent

 

  / EFE

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L'Estat Islàmic (Ei) podria exportar al vell continent alguns dels mètodes per sembrar el terror que ja utilitza a Síria o l'Iraq. Concretament, i segons un informe publicat aquest divendres per l'agència europea de policia (Europol), el grup terrorista podria recórrer a l'extorsió, el segrest i fins i tot posar cotxes bomba en territori europeu, encara que l'escenari més probable segueix sent el d'atacs com els comesos a Brussel·les i París.

“Hem de seguir estant vigilants perquè l'amenaça que representa l'anomenat Estat Islàmic i els combatents estrangers retornats és molt probable que segueixi existint en els pròxims anys”, alerta el coordinador de la lluita antiterrorista europea, Gilles de Kerchove. La nova anàlisi realitzada per Europol reitera una advertència que recorre Europa des de fa mesos: que és molt probable que Europa, i especialment els països que formen part de la coalició contra l'Estat Islàmic així com França i Bèlgica, pateixin atacs de grups o llops solitaris.

Objectius "tous"

Notícies relacionades

De fet, alguns serveis d'intel·ligència xifren en "diverses dotzenes" el nombre de persones directament vinculades amb aquest grup gihadista que estarien actualment a Europa i que tindrien capacitat de cometre atemptats. L'escenari més probable segueix sent atacs a l'estil dels viscuts el 2015 i 2016 a Brussel·les i París i les forces de seguretat consideren que “l'aparent preferència d'objectius tous significa que les infraestructures crítiques com plantes nuclears no serien actualment una prioritat” per als terroristes de l'Estat Islàmic.

L'informe també confirma que les autoritats treballen amb la hipòtesi que l'Estat Islàmic pugui començar a planificar i llançar atacs des de Líbia i que si segueix perdent territori a Síria o l'Iraq hi pugui haver un augment de combatents i famílies que retornin a Europa. A més, els experts de l'agència Europol segueixen considerant la diàspora de refugiats que fugen de Síria com un grup “vulnerable” a la radicalització i insisteix que podria ser un dels objectius dels reclutadors de l'Estat Islàmic. “L'amenaça encara és alta” i “només pot ser afrontada amb una millor col·laboració”, avisa el director d'Europol, Robin Wainwright, sobre les conclusions de l'informe.