El gendre de Trump orquestra la purga en el seu equip de transició

El discret multimilionari jueu Jared Kushner és un dels confidents més pròxims al president electe

monmartinez36299003 ivanka trump arrives with husband  jared kushner  at the van161116200434

monmartinez36299003 ivanka trump arrives with husband jared kushner at the van161116200434 / LUCAS JACKSON

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

En un míting de l’any passat a Carolina del Sud, la família de Donald Trump va pujar a l’estrada per acompanyar el candidat. Tots menys Jared Kushner, que va preferir quedar-se en segon pla. «¿On és Jared? Vine aquí», va dir el magnat. «Jared és un promotor immobiliari de molt èxit i ara simplement estima la política. Fixeu-vos-hi. Mireur com vesteix». Kushner és el marit d’Ivanka Trump, el gendre del pròxim president dels EUA i un dels membres més influents del clan familiar. En la campanya va intervenir en la redacció de discursos i va fer de confident del candidat. En aquesta transició és l’arquitecte de les purgues en l’equip que ha d’organitzar l’Administració de Trump.

Diversos mitjans nord-americans assenyalen Kushner com el responsable d’orquestrar la neteja en l’organigrama d’assessors del president electe. En la setmana transcorreguda des de la victòria electoral, Chris Christie va ser rellevat al capdavant de l’equip de transició juntament amb dos dels seus homes de confiança, l’exdiputat Mike Rogers i el lobbista Matthew Freedman. Aquesta fulgurant remodelació ha generat una sensació de desconcert en l’entorn del magnat. «Kushner ha estat descartant gent com Rogers que tenia vincles amb Christie», publica The New York Times.

UNA ANIMADVERSIÓ ANTIGA

La mala sang entre els dos camps té arrels familiars. Quan Christie era encara fiscal general de Nova Jersey, abans d’ocupar el càrrec de governador, va empresonar el pare de Kushner, un promotor immobiliari fill de supervivents de l’Holocaust. Li van caure dos anys per evasió fiscal, donacions il·legals de campanya i intimidació de testimonis. Tot sembla indicar que el seu fill mai ha perdonat a Christie el seu atreviment.

Notícies relacionades

Igual que Trump, el jove Kushner va heretar l’imperi immobiliari del seu pare, al qual va afegir la propietat del New York Observer. Durant la campanya, Kushner va empènyer Trump a escollir el cristià ultraconservador Mike Pence com a vicepresident, un dels representants de l’odiat establishment, i va recórrer a la seva agenda de contactes per acostar al seu sogre figures com Rupert Murdoch o el també multimilionari Ronald Perelman. Com a jueu ortodox, donant del lobby proisraelià AIPAC i amb connexions en les esferes del poder a Israel,  va defensar Trump de les acusacions d’antisemitisme que l’han perseguit. «És una persona increïblement afectuosa i tolerant que ha abraçat la meva família i el nostre judaisme des que vaig començar a sortir amb la meva dona». Ivanka es va convertir al judaisme abans de casar-se i els seus tres fills són israelians.

Ara Kushner està a l’ull de l’huracà. Va ser un dels assessors que va acompanyar Trump en la seva visita a la Casa Blanca. Les lleis contra el nepotisme impedeixen que ocupi una secretaria, però podria tenir un càrrec influent d’assessor.