El Govern espanyol exhibeix serenitat davant la victòria de Trump

Rajoy felicita el guanyador i afirma que seguirà "treballant" per "reforçar la relació" amb els EUA

Iglesias qualifica el magnat de "feixista" i Puigdemont vaticina una època "incerta"

icoy2549978 alfonso dastis161103190301

icoy2549978 alfonso dastis161103190301 / GUILLERMO MOLINER

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern espanyol ha optat aquest dimecres per la prudència i la diplomàcia a l'hora de valorar la victòria de Donald TrumpMariano Rajoy ha publicat un tuit en què felicita el guanyador i afirma que "treballarà" per "reforçar les relacions" entre Espanya i els Estats Units.

El ministre d'Afers Estrangers, Alfonso Dastis, per la seva part, ha concedit diverses entrevistes en què no ha mostrat ni un indici de sorpresa o inquietud davant el resultat de les eleccions. El cap de la diplomàcia espanyola ha assegurat que el govern estava preparat “per a qualsevol de les dues eventualitats”, en referència al possible triomf dels dos presidenciables davant l'“empat tècnic” de les enquestes.

Així mateix ha subratllat, en línia amb el president, que Espanya i els EUA seguira sent “socis i aliats” a l'OTAN, i que per això ell “no està preocupat” davant l'èxit de Trump. El ministre no ha volgut aventurar si el canvi a la presidència tindrà conseqüències per a Espanya i només ha mostrat la voluntat i confiança de l'Executiu espanyol a "consolidar les bones relacions” i “reforçar-les si és possible”, tant en l'àmbit bilateral com europeu.

El nou integrant del Gabinet de Rajoy ha recordat, a més, que la democràcia nord-americana té “molts contrapesos” que condicionen el marge del president per la qual cosa ha augurat que en la política exterior del gegant americà hi haurà “un canvi de modulació, però serà el resultat de la confluència dels contrapesos, de la nova persona i de les circumstàncies del món que li ha tocat viure". Per últim, Dastis ha atribuït la victòria de Trump a la seva personalitat però ha precisat que "en les lluites electorals es diuen moltes coses que quan s'està governant no es diuen".

ALTRES REACCIONS

Notícies relacionades

Menys tebi, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha qualificat a les xarxes socials Trump de "feixista" i ha subratllat que el candidat que qualificaven de "radical", Bernie Sanders, sí que hauria pogut derrotar Trump. 

A Catalunya, els primers a reaccionar al terratrèmol Trump han sigut Carles Puigdemont i Ada Colau, també a través de les xarxes socials. El primer, en català, ha assegurat que s'acosta una època "complicada i incerta" mentre que l'alcaldessa, en anglès, ha advocat per defensar els drets humans.