ELECCIONS A L'OEST DE L'ÀFRICA

Esclata la violència al Gabon després de la polèmica reelecció de l'actual president

L'oposició surt al carrer per protestar contra l'ajustada victòria d'Ali Bongo Ondimba, que estarà set anys més al poder

França i la Unió Europea han demanat la publicació dels vots de tots els col·legis electorals

mmgallardo35344088 topshot   supporters of gabonese opposition leader jean ping160901113337

mmgallardo35344088 topshot supporters of gabonese opposition leader jean ping160901113337 / MARCO LONGARI

2
Es llegeix en minuts

El centre de Libreville, la capital del Gabon, estava ahir desert. Tanquetes de la gendarmeria van tancar els carrers i els enfrontaments s’havien acabat. Res a veure amb les escenes de violència que va viure la ciutat la nit anterior i que van causar almenys tres morts.Multitud de persones van sortir dimecres als carrers per protestar pels controvertits resultats de les eleccions presidencials, que van tornar a atorgar la victòria a Ali Bongo Ondimba, cap de l’Estat des del 2009. La seva reelecció pels pèls suposa allargar a més de 50 anys el règim dels Bongo, ja que abans d’Ali el seu difunt pare, Omar Bongo, va governar el petit país petroler durant 41 anys.

Fum i foc, i la seu de l’Assemblea Nacional en flames. Són algunes de les imatges d’una nit de violentes manifestacions que, segons va denunciar el líder de l’oposició, Jean Ping, va culminar amb l’assalt de la guàrdia republicana a la seu de la seva campanya.

«Hi ha dos morts i molts ferits», va explicar Ping. Segons va dir, ell no era al lloc en el moment del que va descriure com un atac de les forces de seguretat.  Fonts oficials van confirmar un altre mort. Però la xifra de víctimes podria ser molt superior, ja que un voluntari de la Creu Roja gabonesa va indicar que una quinzena de ferits portats a un hospital també havien mort.

El ministre de l’Interior, Pacôme Moubelet, va anunciar que s’havien fet un miler de detencions, la majoria a la capital. Per la seva part, el president Bongo va carregar amb duresa contra els alçats: «La democràcia s’acomoda malament a l’assalt d’un Parlament i d’una televisió nacional». Per la seva part, la guàrdia republicana argumenta que va entrar a la seu opositora per buscar els «criminals» responsables de l’incendi de l’Assemblea Nacional, que, segons un portaveu, «s’havien replegat» a l’edifici.

Dimarts a la tarda la comissió electoral va anunciar la reelecció de l’actual president per a set anys més amb el 49,80% dels vots. El seu rival, Ping, va aconseguir el 48,23%. La diferència entre la victòria i la derrota és de només 5.594 vots, sobre un total de 627.805 electors. L’oposició va reclamar un recompte a tots els col·legis.

FRANÇA, PREOCUPADA

Notícies relacionades

«Ens han robat les eleccions», cridaven els manifestants que just després de l’anunci dels resultats van sortir al carrer. Protestaven contra uns comicis que, al mateix temps que es produïen els altercats, Bongo qualificava d’«exemplars».

El Govern de França, antiga metròpolis del país africà, va expressar la seva «gran preocupació» pels incidents. «En el marc d’un procés electoral no hi ha lloc per a la violència», va declarar el ministre d’Afers Estrangers francès, Jean-Marc Ayrault, en un comunicat. Igual que l’oposició, França, la UE i els EUA van exigir la publicació dels resultats de tots els col·legis electorals, uns 2.500.