El president de Mèxic, acusat de plagiar la seva tesi doctoral

Un reportatge periodístic revela que el 29% del contingut del text de Peña Nieto va ser copiat d'altres autors

1
Es llegeix en minuts

El president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, va plagiar part de la seva tesi universitària per obtenir la seva llicenciatura en Dret quan tenia 25 anys, segons una investigació periodística d'Aristegui Noticias divulgada avui.

El reportatge indica que gairebé el 29% del contingut del text de Peña Nieto, presentat el 1991 per aconseguir el seu títol per la Universitat Panamericana, va ser "robat d'obres d'altres autors".

És a dir, 197 dels seus 682 paràgrafs provenen de textos de, almenys, una desena d'autors a qui el president no cita o ni tan sols esmenta a la bibliografia del treball, afegeix.

El reportatge compara els fragments de la tesi, titulada "El presidencialisme mexicà i Álvaro Obregón", amb obres de l'historiador Enrique Krauze o l'acadèmica de la Universitat de Nou Mèxic Linda Hall, entre altres personalitats.

PARÀGRAFS IDÈNTICS

Amb això, els periodistes arriben a descobrir paràgrafs idèntics que Peña Nieto no va posar entre cometes, segons la investigació.

Subratlla de manera especial el plagi que el president va fer a un dels seus predecessors, Miguel de la Madrid, a qui va copiar, sense esmentar, vint paràgrafs, assegura l'equip d'Aristegui.

Després de sortir a la llum la investigació, el portaveu de la Presidència de Mèxic, Eduardo Sánchez, va emetre un comunicat en què va assegurar que Peña Nieto "va complir els requisits establerts per la Universitat Panamericana per titular-se com a advocat".

BAIXA POPULARITAT

"Sembla que errors d'estil com cites sense cometes o falta de referència a autors que va incloure en la bibliografia són, dues dècades i mitja després, matèria d'interès periodístic", va afegir el portaveu.

Notícies relacionades

El reportatge ha sigut publicat en un moment en què, segons les enquestes, el president es troba en el seu punt més baix de popularitat.

L'equip d'Aristegui també va ser el que va destapar el cas de la "Casa Blanca", que va revelar que el mandatari i la seva dona, Angélica Rivera, van comprar immobles a dues empreses que són contractistes del Govern.