El Kremlin aposta per Trump

El candidat republicà, que va organitzar el concurs de Miss Univers a Moscou, advoca per relaxar el grau de compromís dels EUA en la defensa dels aliats europeus

Dos importants consellers del magnat novaiorquès han col·laborat amb dirigents pròxims al Kremlin i han assessorat Gazprom en destacats projectes

ecarrasco34798687 file   in this feb  4  2014 file photo russian president vla160724204117

ecarrasco34798687 file in this feb 4 2014 file photo russian president vla160724204117 / David Goldman

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

«Informació absurda» i «temptativa maníaca d’explotar la qüestió de Rússia en la campanya electoral» nord-americana. Aquesta va ser una de les reaccions del portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, a les acusacions procedents de l’entorn de la candidata demòcrata a la Casa Blanca, Hillary Clinton, que hackers al servei de l’Estat rus havien piratejat els correus electrònics que demostraven el tracte de favor dels líders del Partit Demòcrata amb l’exsecretària d’Estat. El motiu, segons aquestes fonts, estava clar: es tractava de millorar les expectatives electorals del republicà Donald Trump, un candidat que ha defensat la necessitat de relaxar el compromís de Defensa dels EUA amb els aliats europeus, amb vincles empresarials amb Rússia i amb el líder del Kremlin, Vladímir Putin.

    El cert és que el candidat republicà posseeix una visió del paper dels EUA en les aliances militars que agrada a Moscou i desperta recels en molts països europeus, en particular les repúbliques bàltiques i els exmembres del Pacte de Varsòvia. Trump ha dit que si arriba a ser president, en cas de conflicte, els EUA només defensarien aquells països «que haguessin complert amb les seves obligacions» amb els EUA. El magnat es referia a la vella demanda nord-americà que els països membres de l’OTAN incrementessin els seus pressupostos de Defensa. 

CONTACTES / Els contactes empresarials de Donald Trump,  qualificat per Putin com un home «amb molt talent», i els seus vincles amb magnats russos, pròxims al líder del Kremlin, estan sent examinats amb lupa durant aquests dies pels mitjans de comunicació. Trump i la seva família han visitat Rússia en diverses ocasions, la primera d’elles el 1987 a invitació de l’ambaixada de l’URSS a Washington. El 2013 va portar el concurs Miss Univers a Moscou de la mà d’un soci rus amb importants connexions amb el Kremlin: Ares Agalàrov, un magnat nascut a l’Azer-baidjan amb una fortuna, segons Forbes, d’uns 1.300 milions de dòlars i interessos en el sector de la construcció, igual que Trump, i amb el qual el novaiorquès esperava tirar endavant projectes urbanístics conjunts a Moscou. «Moscou és, en aquests moments, un lloc molt important», va proclamar Trump durant els dies en què va tenir lloc l’esdeveniment, que es va celebrar al Crocus City Hall, una sala de concerts a prop de la capital russa que és propietat d’Agalàrov.

Notícies relacionades

Dos importants assessors de Trump han mantingut o mantenen vincles amb dirigents prorussos o empreses pròximes al Kremlin. Paul Manaford, president nacional de la campanya de Trump, va col·laborar el 2010 amb l’expresident ucraïnès, Víktor Ianukóvitx, per millorar la seva imatge i aconseguir el triomf en les presidencials d’aquell any. Carter Page, conseller de Trump per a Política Exterior, ha treballat d’assessor de Gazprom, el gegant rus del gas, en alguns dels seus principals projectes, com en la compra d’un percentatge d’una explotació de petroli i gas al mar d’Okhotsk, a l’extrem orient rus. S’ha lamentat públicament del perjudici que les sancions causaven als seus interessos empresarials. 

    Les televisions estatals russes, sota el ferm control del Kremlin, a aquestes altures ja no amaguen les seves simpaties per Trump. Dmitri Kiselyov, el presentador estrella del primer canal de televisió russa, cèlebre per les seves diatribes contra els homosexuals i Occident, va acusar el sector del Partit Republicà que rebutja Trump d’ordir amb els seus homòlegs demòcrates un pla secret per impedir que Trump arribi a la Casa Blanca. «Trump està disposat a trobar un llenguatge comú amb Putin; és aquesta la raó per la qual no el necessiten», va assegurar.