Theresa May serà la nova primera ministra del Regne Unit dimecres

David Cameron ha anunciat que després de presidir demà el consell de ministres assistirà dimecres a la sessió del Parlament i presentarà la seva dimissió a la reina Isabel II

mtlopez34666467 lon02 londres  reino unido  11 07 2016   fotograf a de archi160711141545

mtlopez34666467 lon02 londres reino unido 11 07 2016 fotograf a de archi160711141545 / SEAN DEMPSEY

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Els esdeveniments polítics al Regne Unit es precipiten a pas de gegant. David Cameron acaba d'anunciar que deixa el càrrec de primer ministre aquest mateix dimecres perquè l'assumeixi Theresa May, l'actual ministra de l'Interior i  que unes hores abans ja havia vist el seu camí cap a Downing Street lliure d'obstacles després de tirar la tovallola contra tot pronòstic la seva rival Andrea Leadson.

Cameron ha dit davant de la residència de Downing Street que demà presidirà el seu últim consell de ministres i que dimecres anirà al Parlament per sotmetre's com és habitual a la sessió de preguntes dels diputats. Després anirà al palau de Buckingham per presentar la seva dimissió a la reina Isabel II.

Tot apunta doncs a una mudança ràpida a Downing Street, que es podria completar en el termini de 48 hores. May, de 59 anys, es convertirà en la segona dona que ocuparà aquest càrrec, després de la també conservadora Margaret Thatcher.

La seva rival a presidir el Partit Conservador, Andrea Leadsom, va reconèixer a l'anunciar aquest matí la seva retirada que May posseeix gran experiència, més suports en el grup parlamentari i està “més ben situada” per dirigir un futur govern. Ella, en canvi, va admetre no posseir prou suport per conduir “un govern fort i estable”.  També va considerar un inconvenient la dilació de nou setmanes de campanya per elegir líder dels 'tory' donada “la crisi” que viu el país.

Leadsom ha sigut en realitat una candidata accidental. Pràcticament desconeguda, els britànics només s'hi van fixar durant els debats de la campanya del referèndum. Sense cap experiència en càrrecs ministerials, en la seva renúncia també hi han pesat sens dubte les dures crítiques que ha rebut per les exageracions del seu currículum, sobre l'experiència professional que té i més tard per unes declaracions a 'The Times', suggerint que ella, com a mare, estava més ben preparada per ser primera ministra. May no té fills.

FERMA AMB EL 'BREXIT'

Curiosament May estava a favor de la permanència, encara que durant la campanya es va mantenir en un segon pla, gairebé sense intervenir. Aquest matí, abans de la dimissió de Leadsom, va tornar a prometre amb fermesa que complirà el resultat del referèndum. “No ho puc dir més clarament. 'Brexit' significa 'Brexit', i aconseguirem que sigui un èxit. No hi haurà intents per continuar a la Unió Europea”.

Si els conservadors han resolt la papereta d'elegir nou líder, en l'oposició laborista la crisi s'aguditza. La diputada Angela Eagle ha presentat formalment la seva candidatura per dirigir el partit, desafiant així Jeremy Corbyn.

Notícies relacionades

En la presentació, Eagle, que va ser portaveu d'Energia en el gabinet a l'ombra, va explicar que Corbyn no pot guanyar unes eleccions generals. “Sóc aquí per guanyar. No faré un pas enrere per permetre que el Regne Unit sigui un Estat d'un sol partit, el 'tory'. Devem molt a milions al nostre país que ens van demanar ajuda”, va afirmar.

La decisió d'Eagle i la renúncia de Corbyn a dimitir, després d'haver perdut el suport del grup parlamentari, pot conduir a una ruptura interna de la formació, que alguns ja consideren inevitable.