L'ENTORN DEL TERRORISTA

El pare del terrorista d'Orlando havia expressat el seu suport als talibans afganesos

Seddique Mateen comprava tres o quatre vegades a l'any hores al canal per satèl·lit per emetre el seu programa amb consignes antipakistaneses

Seddique Mateen, pare del terrorista d’Orlando, es postula en aquest vídeo com a candidat a la presidència de l’Afganistan. / YOUTUBE

1
Es llegeix en minuts

Seddique Mateen és el pare del jove identificat com a Omar Mateen i responsable de la matança d'aquest diumenge a la matinada en un bar gai a OrlandoFlorida. Després d'aparèixer en públic per demanar perdó per l'atac del seu fill i desvincular el seu acte de la religió, han sortit a la llum unes aparicions televisives seves antipakistaneses en un programa per satèl·lit en què, en una ocasió, va expressar el seu suport als talibans afganesos i es va postular com a candidat a la presidència de l'Afganistan.

En un vídeo que va penjar aquest dissabte a Facebook, Seddique Mateen apareix parlant en nom del "Govern provisional de l'Afganistan" vestit de camuflatge militar i donant ordres per a l'arrest de figures polítiques.

Segons Omar Khatab, propietari de l'emissora afganesa Payam-e-Afghan, que emet per satèl·lit, Mateen comprava espai tres o quatre vegades a l'any a la cadena per portar a terme el programa 'Durand Jirga', que acostumava a centrar-se en la qüestió de la Línia Durand. “Parlava entre dues i tres hores. Comprava el seu espai a la cadena, venia, emetia i marxava el mateix dia”, ha assegurat Khatab.

GERMANS TALIBANS

Notícies relacionades

En un dels seus vídeos, Mateen expressa directament la seva gratitud als talibans afganesos i parla d'ells com “germans”. “Els nostres germans a Waziristan, els nostres germans guerrers en el moviment talibà i els talibans afganesos s'estan aixecant”, assegura al vídeo.

El programa, conduït en persa darí, una de les dues llengües oficials de l'Afganistan, se centra en el tracte de nombrosos assumptes polítics de l'Afganistan i la seva relació amb el Pakistan. En un dels vídeos, publicat a la plataforma Youtube el 24 de maig del 2015, Mateen anuncia la seva candidatura a la presidència de l'Afganistan.