LA CARRERA CAP A LA CASA BLANCA

Trump escenifica el primer pas cap a la reconciliació amb els líders republicans

El magnat i Paul Ryan declaren el seu compromís per unificar el partit

  / EFE / JIM LO SCALZO

 
mbenach33853067 us speaker of the house paul ryan addresses his we160512204110

/

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Donald Trump es va reunir ahir amb la plana major del Partit Republicà a Washington per mirar de llimar les moltes diferències que els separen i formar un front comú de cara a les eleccions generals del mes de novembre. Després de la seva trobada amb Paul Ryan, el líder dels conservadors al Congrés, tots dos van afirmar que estan «totalment compromesos» per treballar junts i unir el partit. Però aquesta primera cita va acabar sense petó. Al ser preguntat per si està a punt ara per recolzar la candidatura del multimilionari novaiorquès, Ryan va contestar que el procés per fer pinya exigirà «algun temps».

Com a relat de cinematografia política, l’acostament entre el partit de Lincoln i la seva última bèstia negra és envejable. Té la tensió larvada de les bones pel·lícules però, com passa amb les dolentes, el final feliç es veu venir d’una hora lluny. No tenen més remei. Encara que diversos notables republicans hagin jurat no recolzar Trump (com els expresidents Bush i els últims aspirants a la Casa Blanca, Mitt Romney i John McCain) i no s’espera que canviïn de parer perquè el magnat els ha insultat personalment diverses vegades, el partit no té cap més alternativa que fer pinya al voltant del seu candidat si vol tenir alguna opció de conquistar la presidència i preservar la majoria a les dues cambres del Congrés. 

«Els EUA no es poden permetre quatre anys més de la Casa Blanca d’Obama, que és el que Hillary Clinton representa», van dir Ryan i Trump en un comunicat conjunt després d’una reunió de 45 minuts. «Per això és essencial que els republicans s’uneixin al voltant dels nostres principis compartits, avancin l’agenda conservadora i facin el que puguin per guanyar al novembre». 

Ryan, que és president de la Cambra Baixa, va reconèixer que «hi ha diferències» amb Trump, però va voler vendre optimisme. Va descriure l’empresari com a «càlid i genuí», amb «una bona personalitat», i va dir que se sent «molt animat» després d’escoltar les seves idees. «Ara estem plantant les llavors per unir-nos i solucionar les nostres diferències», va afegir. Tots dos han acordat mantenir reunions periòdicament. 

Però la pregunta és com s’ho faran, perquè moltes polítiques de Trump xoquen amb les del lideratge o directament trepitgen els dogmes conservadors. Està en contra dels tractats de lliure comerç, vol desmuntar les bases militars nord-americanes si els països amfitrions no paguen per costejar-les i vol prohibir l’entrada dels musulmans als Estats Units, cosa que fins i tot al més islamòfob dels líders republicans li faria vergonya proposar. 

 

IDEOLOGIA DIFUSA

També és cert que Trump diu avui una cosa i demà una altra. La seva ideologia és elàstica i difusa, si és que en té, i és dels que pensen que el fi justifica els mitjans, i per això sembla que està obert a qualsevol cosa per arribar a un bon acord. Al capdavall és autor de L’art del pacte . 

Notícies relacionades

El magnat també es va reunir amb la resta de líders republicans al Congrés, però a diferència de molts d’ells, quatre hores després del final de les primeres trobades encara no havia ventilat les seves impressions. «Ha sigut tot positiu, cooperatiu i fantàstic», va afirmar el president del Comitè Nacional Republicà, Reince Priebus, després d’assistir a les reunions. 

Encara que és cert que a bona part del establishment republicà no li agrada Trump, per més que sigui un producte de l’extremisme que han cultivat els últims anys, tampoc se’ls escapa la proesa que ha aconseguit. Com va dir ahir Ryan, el presentador de L’aprenent ha obtingut més vots que cap altre candidat republicà a la presidència en la història de les primàries.