CRISI POLÍTICA AL BRASIL

Els presidents del Senat i el Congrés del Brasil s'enfronten sobre l''impeachment' contra Rousseff

El cap de la Cambra alta ignora la decisió del màxim representant de la Cambra baixa de suspendre el procés de destitució

Els senadors mantenen el calendari previst i votaran aquesta setmana si aparten temporalment del poder la presidenta

Els presidents del Senat i el Congrés del Brasil s'enfronten sobre l''impeachment' contra Rousseff

REUTERS / UESLEI MARCELINO

2
Es llegeix en minuts
Edu Sotos
Edu Sotos

Periodista

ver +

El culebró sobre la destitució o 'impeachment' de la presidenta Dilma Rousseff ha adquirit un nou rumb. La tensió va en augment després que l'actual president interí del Congrés, Waldir Maranhão, anunciés que anul·lava la votació dels diputats que va donar llum verda a l'inici del procés de destitució. Hores després, el president del Senat, Renan Calheiros, ha desqualificat Maranhão per haver pres una "decisió intempestiva" i ha advertit que el procés continua.

Calheiros ha advertit que manté la votació al Senat per a aquesta setmana, que si surt a favor de la destitució, com tot indica, Rousseff serà apartada de la presidència temporalment durant 180 dies, fins que se celebri el judici. El president del Senat ha dit que la decisió de Maranhão "no té cabuda" en el procés democràtic i que, per tant, "no pot ser acceptada". 

Maranhão, que fa una setmana va substituir al capdavant de la Cambra baixa el corrupte Eduardo Cunha, apartat de la presidència per la Cort Suprema la setmana passada, va acceptar el recurs de l'advocat de l'Estat, José Eduardo Cardozo, pel qual es va denunciar que la votació dels diputats del 17 d'abril passat no va respondre a les acusacions de “maquillatge comptable” que pesen sobre Rousseff.

“Durant la votació hi va haver desviacions que van convertir la sessió en nul·la”, va apuntar Maranhão en un comunicat oficial en què, a més, va considerar com a “anticonstitucionals” les instruccions dels partits polítics que obligaven els seus diputats a votar en bloc, ja que, segons ell, haurien d'haver votat “d'acord amb les seves conviccions personals i lliurement”.

ROUSSEFF, PRUDENT

Al tancament d'aquesta edició no hi havia hagut reacció de Rousseff a l'anunci del president del Senat. En tot cas, quan es va informar de la decisió del president de la Cambra baixa, la presidenta es va mostrar cauta. "Encara no sé les conseqüències que tindrà. Tinguin cautela, vivim una conjuntura de mentides i tripijocs”, va dir la líder del PT.

Notícies relacionades

L'oposició, per la seva banda, va criticar amb duresa Maranhão. Tant el partit Demòcrates (DEM) com el Partit de la Social Democràcia del Brasil (PSDB), nucli dur de la dreta brasilera, van anunciar que tenien la intenció de recórrer la decisió davant la Cort Suprema."Presentarem un recurs aquest mateix dilluns perquè el Suprem Tribunal Federal anul·li aquesta decisió", va advertir el líder del DEM, Pauderney Avelino. 

La situació política de la democràcia més gran de l'Amèrica Llatina torna a quedar en suspens mentre que la Borsa de São Paulo es va ensorrar el 3,5% en poques hores. Una situació insostenible per a un país que haurà d'assumir el compromís de celebrar uns Jocs Olímpics d'aquí tot just 88 dies.