Cruz i Kasich s'alien contra Donald Trump

Els rivals del magnat pacten una estratègia per negar-lI els delegats que lI garantirien la nominació

lpedragosa33664966 mia09 miami  estados unidos  25 04 2016   fotograf160425205855

lpedragosa33664966 mia09 miami estados unidos 25 04 2016 fotograf160425205855 / CRISTOBAL HERRERA

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

Els rivals de Donald Trump van anunciar ahir un acord gairebé sense precedents per mirar d’impedir que l’empresari novaiorquès arribi a la Convenció Nacional Republicana del juliol amb la nominació garantida. Segons van confirmar les seves campanyes, Ted Cruz i John Kasich van pactar que només un d’ells competeixi en certs estats, una maniobra amb la qual pretenen aglutinar el vot anti-Trump i prevenir que el magnat immobiliari arribi a la xifra màgica de 1.237 delegats que li asseguraria la corona del partit. És un dels pocs cartutxos que els queda a la recambra, ja que cap dels dos té matemàticament opcions per superar Trump abans de la convenció.

De moment, l’estratègia se circumscriu a tres estats. Kasich no farà campanya a Indiana (3 de maig) i Cruz passarà per alt Oregon (17 de maig) i Nou Mèxic (7 de juny), amb la intenció que el seu nou aliat pugui guanyar-hi i restar-li a Trump el màxim nombre de delegats. «Per assegurar-nos que podem nominar un republicà que sigui capaç d’unificar el partit i guanyar al novembre, la nostra campanya centrarà el seu temps i els seus recursos a Indiana i s’apartarà del camí perquè Kasich competeixi a Oregon i Nou Mèxic», va dir el cap de la campanya de Cruz diumenge a la nit. El comunicat demanava als Súper Comitès d’Acció Política de tots dos bàndols respectar el pacte.

CONSPIRACIÓ

L’estratagema està lluny de garantir-los l’èxit i podria ser contraproduent, perquè servirà a Trump per donar pes al seu argument que el sistema per elegir el candidat està «falsejat». L’empresari immobiliari no va trigar a reaccionar, i va descriure el pacte com a «conspiració». «Aquest horrible acte de desesperació de dues campanyes totalment fracassades m’anima encara més a prevaler pel bé del partit», va dir.

Notícies relacionades

Abans que l’aliança es posi a prova, es disputaran cinc estats més, tots ells a la costa est. Demà hi ha primàries a Pennsilvània, Maryland, Rhode Island, Delaware i Connecticut. Segons les enquestes, Trump té tots els números per conquistar la majoria de delegats, de manera que augmentaria el seu còmode avantatge respecte a Cruz. La qüestió és què passarà després. El novaiorquès necessita guanyar el 57% dels delegats que queden en joc per arribar als 1.237 que garanteixen nominació en la primera ronda de votacions. Si no ho aconsegueix, en una segona ronda de votacions els delegats són lliures de recolzar el candidat que vulguin independentment de qui va guanyar en el seu estat o en el seu districte. Es tracta de la convenció oberta que somien Cruz i Kasich.

Cruz va descartar durant mesos l’opció de lluitar per la nominació en una convenció oberta, i Kasich va venir a dir recentment que el pacte amb Cruz suposaria una traïció per als seus votants.