TROBADA A HANNOVER

Obama sobre Merkel: "Està al costat correcte de la història"

El president nord-americà lloa la política de la cancellera alemanya amb els refugiats

Els dos mandataris defenses les bondats del futur acord de lliure comerç entre els EUA i la Unió Europa

jjubierre33663072 german chancellor angela merkel and u s  president160425130845

jjubierre33663072 german chancellor angela merkel and u s president160425130845 / KAI PFAFFENBACH

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«L’admiro. Les seves decisions per ajudar els refugiats estan al costat correcte de la història». Així va valorar el president dels EUA, que es va reunir ahir a Hannover amb Angela Merkel, la gestió que ha fet la cancellera alemanya de l’arribada de centenars de milers de refugiats a Europa. Malgrat que la decisió inicial de Merkel d’obrir les portes del seu país ha acabat castigant-la políticament, el president nord-americà es va desfer en elogis per les seves polítiques migratòries. 

"És la millor aliada  "És la millor aliada internacional que he tingut", ha elogiat el president dels EUA a la cancellera

Obama també va valorar l’acord entre la Unió Europea i Turquia per frenar el flux de refugiats que arriba al continent a través de deportacions. «El pacte assegura els drets humans i al mateix temps permet mantenir el nostre combat contra el terrorisme», va apuntar. El paper diplomàtic d’Ankara en la lluita contra Estat Islàmic és essencial per a l’OTAN.

COOPERACIÓ ANTITERRORISTA

Després d’un últim any marcat pels atemptats terroristes a París, Brussel·les i San Bernardino, els dos líders van llançar un missatge de cooperació per frenar els gihadistes i evitar altres atacs. Així, Merkel i Obama van remarcar que continuaran col·laborant en les seves operacions a Síria, l’Iraq, l’Afganistan i Líbia i que les seves agències d’antiterrorisme compartiran informació.

Però si en una cosa coincideixen Obama i Merkel és en la urgència de donar una empenta al tractat de lliure comerç (TTIP) entre la UE i EUA, gran estímul de la cita de Hannover. «Potenciarà la nostra economia, així que tots tenim interès a accelerar-ne l’aprovació», va dir la cancellera.

"Angela té molt "Angela té molt sentit de l'humor. Encara que no es vegi a les rodes de premsa", ha fet broma Obama

Notícies relacionades

A Alemanya, però, un terç de la població el rebutja, i ahir 90.000 persones van sortir al carrer en contra del tractat, polèmic per la falta de transparència amb què s’està negociant i també per les seves conseqüències sobre la privacitat o la legislació laboral i mediambiental. 

Malgrat que l’aprovació de l’acord ha de passar pel filtre del Congrés als EUA, dominat pels republicans, Obama es va mostrar confiat que hi donaran llum verda com ja ho va aconseguir amb el TPP (amb països del Pacífic). «A finals d’any tindrem un text complet perquè la gent pugui veure que és positiu», ha subratllat.