HISTÒRIA DEL PAPER MONEDA NORD-AMERICÀ

Justícia als bitllets de 20 dòlars

El Tresor dels EUA anuncia que hi col·locarà l'abolicionista negra Harriet Tubman en substitució del president esclavista Andrew Jackson

Els bitllets de 10, que mantindran la imatge de Hamilton en part per l'èxit del musical de Broadway, tindran un altre canvi amb polèmica

Bitllet simulat de 20 dòlars amb la imatge de Harriet Tubman.

Bitllet simulat de 20 dòlars amb la imatge de Harriet Tubman.
Imatge de l’esclava i abolicionista Harriet Tubman de gran.
D’esquerra a dreta: Harriet Tubman, Eleanor Roosevelt, Rosa Parks, Wilma Mankiller, Susan B. Anthony, Sojourner Truth, Clara Barton, Elizabeth Lady Stanton, Margaret Sanger i Rachel Carson.

/

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Aquesta és una història de justícia, d'història, de raça, de gènere, del poder de l'èxit de musicals de Broadway i de canvi, i no només perquè tracta de dòlars. El Departament del Tresor dels Estats Units ha decidit col·locar als bitllets de 20 dòlars Harriet Tubman, una dona negra que va ser esclava abans de convertir-se en líder abolicionista. Tubman substituirà Andrew Jackson, el setè president dels EUA, que no no només va ser amo d'esclaus i va treure de les seves terres els indis americans, sinó que va posar en qüestió el valor del paper moneda.

Inicialment el nom de Tubman es va sospesar per aparèixer al bitllet de 10 dòlars, que és un dels que un tribunal federal va ordenar redissenyar el 2008 per adaptar-lo a necessitats de gent amb ceguesa o problemes de visió. El secretari del Tresor, Jacob Lew, va obrir l'estiu passat un període de consultes als ciutadans demanant suggeriments de destacades figures femenines per reemplaçar l'actual ocupant d'aquest bitllet, Alexander Hamilton, l'home que va crear el Departament del Tresor i el sistema financer nord-americà modern. Però Lew no comptava que s'estrenés a Broadway un exitós musical que, a ritme de hip-hop, explica la història de Hamilton i l'ha convertit en una espècie d'heroi nacional. Va afrontar una campanya per mantenir-lo al bitllet i fa unes setmanes es va reunir amb Lin-Manuel Miranda, l'autor del musical, que aquesta mateixa setmana ha sigut guardonat amb un Pulitzer. I Lew va prendre la salomònica decisió de deixar Hamilton al bitllet de 10 dòlars i donar a Tubman el seu espai al de 20 (justament els mateixos diners que ella va rebre com a pensió després de ser infermera, exploradora, cuinera i espia durant la guerra civil i com a viuda d'un veterà).

No totes les decisions de Lew han sigut tan ben rebudes com el reconeixement a Tubman, nom que ja havia impulsat una campanya d'un grup feminista que a Womenon20s va fer suggeriments de canvi als bitllets de 20 dòlars. El secretari del Tresor ha decidit mantenir d'alguna manera la seva idea de reconèixer dones rellevants en el bitllet de 10 dòlars, que està previst emetre el 2020 per coincidir amb el centenari del sufragi femení i de la 19 esmena de la Constitució nord-americana, i algunes de les líders d'aquell moviment apareixeran a la part del darrere del paper. Per Makers, una organització de lideratge femení, aquest espai és indigne i han reaccionat críticament emetent un comunicat en què es pregunten: "¿Hi pot haver una metàfora millor per a l'estatus de segona classe que segueix limitant les nostres nenes?".

ESPECULACIONS

Notícies relacionades

El que encara no se sap és quan es dissenyarà, s'imprimirà i entrarà en circulació el nou bitllet de 20 dòlars amb Tubman, en què també s'especula que Jackson podria quedar representat al revers. La renovació és més complicada que en el cas del de 10 dòlars perquè és més utilitzat. En qualsevol cas, Tubman serà la primera dona que apareix al paper moneda nord-americana des que el 1891 ho va fer Martha Washington en un certificat de plata d'un dòlar. I serà el primer canvi a la part frontal dels bitllets des que les seves actuals il·lustracions es van decidir el 1928.

El bitllet de 20 dòlars és el tercer que més circula als EUA, darrere del d'un dòlar, que té la imatge de George Washington, i del de 100, que il·lustra un retrat de Benjamin Franklin. El de 5 dòlars (amb Abraham Lincoln) representa el 7% dels bitllets en circulació i el de 10, el més falsificat, només el 5%. Periòdicament s'han de renovar els dissenys per reforçar la seguretat.

Temes:

Estats Units