Àustria expropiarà la casa natal de Hitler per evitar que sigui un santuari nazi

La vivenda, situada en la localitat de Braunau am Inn, ha sigut una biblioteca, un banc i un taller per a discapacitats

33473005 60

33473005 60 / JOE KLAMAR (AFP)

2
Es llegeix en minuts

Àustria planeja expropiar la casa natal del dictador Adolf Hitler (1889-1945) per evitar que es converteixi en un lloc de pelegrinatge de neonazis, va explicar a Efe un portaveu del Ministeri de l'Interior.

"L'expropiació intenta evitar que l'edifici es converteixi en un lloc de pelegrinatge de partidaris del nazisme", va exposar el portaveu d'Interior, Karl-Heinz Grundböck.

El dictador més sanguinari del segle XX va néixer el 1889 en una casa a Braunau am Inn, molt a prop de la frontera amb Alemanya, i encara que la seva família va passar allà a penes tres anys, el seu llegat ha tingut un enorme pes en aquesta localitat de 16.000 habitants.

Grundböck va afegir que per expropiar l'immoble es necessita una llei que serà aprovada pel Parlament, en què els diputats del Govern de gran coalició entre socialdemòcrates i conservadors tenen majoria absoluta. El portaveu no va poder afegir més detalls sobre quan s'aprovaria aquesta llei.

La casa és ara propietat d'una veïna, encara que des del 1972 el Ministeri de l'Interior la té llogada i la subarrenda a l'Ajuntament de Braunau per uns 5.000 euros mensuals (uns 5.680 dòlars), una quantitat que el consistori ha subratllat que no pot afrontar a mitjà termini.

En el passat, es va albergar allà una biblioteca, un banc, i més recentment, un taller de formació d'una organització per a discapacitats, que va deixar el lloc el 2011 per buscar un lloguer més barat.

¿QUÈ ES POT FER AMB L'EDIFICI?

Des d'aleshores ha sorgit un debat sobre què es pot fer amb l'immoble, si establir-hi un memorial per recordar el seu passat o intentar que sigui una casa més.

L'ajuntament ha manifestat en repetides ocasions el temor que organitzacions neonazis poguessin llogar-la de forma encoberta i convertir la localitat en un centre de pelegrinatge per a ultradretans.

En l'actualitat no existeixen massa referències sobre el passat de la casa pintada de color groc, només un monòlit de granit procedent de la pedrera del camp nazi de Mauthausen que va ser col·locat allà el 1989, pel centenari del naixement de Hitler.

"Per la pau, la llibertat i la democràcia. Mai més el feixisme, milions de morts ho adverteixen", assenyala el missatge sobre la roca.

Notícies relacionades

Ja el 2012 Àustria va retirar la tomba dels pares del dictador Hitler a Leonding, al sud-oest d'Àustria, arran de denúncies que s'havia convertit en un lloc de pelegrinatge d'ultradretans en què es van trobar símbols nazis.

El gener del 2015 Interior ja va assenyalar que es plantejava l'expropiació de la casa, mentre que altres veus de la societat civil han demanat fins i tot derruir-la per acabar amb qualsevol vestigi del passat de Hitler.

Temes:

Hitler Àustria